Deșeuri reduse la zero. O antreprenoare din Moldova, medaliată cu aur la expoziții internaționale, vrea să schimbe regulile modei
Full Article 3 minutes read

Deșeuri reduse la zero. O antreprenoare din Moldova, medaliată cu aur la expoziții internaționale, vrea să schimbe regulile modei

O antreprenoare din Chișinău, medaliată cu aur la expoziții internaționale, propune o soluție inovatoare, care va oferi o nou viață hainelor vechi și uzate – un dispozitiv de dezinfectare. Astfel, crede antreprenoarea care proiectează haine adaptate nevoilor bebelușilor născuți prematur, mediul va fi mai protejat, iar industria textilă – durabilă. Ideea, care îi aparține Victoriei Dănilă, a fost desemnată câștigătoare în cadrul Competiției „Moldova Eco Energetică 2023”, la categoria „consumul eficient al apei”.

Victoria Dănilă a participat în cadrul competiției „GCIP Moldova 2023” cu o idee inovatoare – o soluție inteligentă de monitorizare a apei și prelucrare a hainelor, pentru obținerea de produse funcționale. Ideea sa a fost apreciată de către juriu și a fost desemnată câștigătoare la categoria „Consumul eficient al apei”. anunță Agenția pentru Eficiență Energetică.

„Soluția prevede un sistem inteligent care ne permite economisirea apei în toate procesele tehnologice cu implementarea unor aparate și a unor tehnologii moderne, ceea ce ar economisi un volum mare de apă la procesul de spălare sau prespălare a produsului. Noi ne-am propus să evităm această etapă. Printr-un dispozitiv, utilaj de oxigenare – sterilizare, produsele vor fi împachetate și gata de purtare”, a declarat femeia, potrivit sursei citate.

Ideea Victoriei Dănilă a fost premiată cu 10 mii de dolari. Conceptul inovator se află acum în căutare de finanțatori. Odată ce va fi achiziționat și instalat, dispozitivul de dezinfectare a hainelor promite să aducă soluții semnificative în ceea ce privește protecția mediului și durabilitatea în industria textilă.

„Va fi o mini întreprindere unde fiecare va putea aduce hainele vechi, în care va avea un cost mai mic pentru a procura produse noi. Din cele vechi se pot confecționa altele sau, dacă au nevoie de anumite reparații, vor fi reparate. Multe haine sunt lăsate de vechi din cauza că au un defect. De asemenea va fi posibilă închirierea hainelor. Sunt o parte din consumatori care au nevoie de anumite haine doar pe o anumită perioadă de timp, iar noi, ca să oferim acest serviciu, vom dezinfecta toate hainele și le vom propune spre purtare. Acest dispozitiv este extrem de necesar la magazinele second-hand, unde cumpărătorul nu știe nimic despre haina achiziționată. Noi ne-am propus să evităm orice situație de îmbolnăvire și să mergem prin procedura de dezinfectare”, a mai spus antreprenoarea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: