Dinastie politică în Belarus? Lukașenko va semna decretul privind transferul puterii în cazul morții sale
Full Article 2 minutes read

Dinastie politică în Belarus? Lukașenko va semna decretul privind transferul puterii în cazul morții sale

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a anunțat că intenționează să semneze decretul care prevede că, în situații de urgență, puterea în stat este preluată de Consiliul de Securitate, din cadrul acestuia face parte și fiul său mai mare, Victor. Comentatorii politici presupun că liderul de la Minsk ar intenționa să instituie o dinastie politică, deși Lukașenko neagă informația, scrie Euronews pe 25 aprilie.

„Dacă mâine nu va mai fi președintele, atunci ce se va întâmpla? Garantați că totul va fi în regulă? Nu. De aceea, pentru acest caz, voi semna, în zilele următoare, decretul care prevede cum va fi exercitată puterea în Belarus. Președintele a fost împușcat – a doua zi Consiliului de Securitate îi vor fi atribuite împuterniciri”, a declarat Alexandr Lukașenko.

Potrivit legislației în vigoare, dacă funcția de președinte al Belarusului devine vacantă, atribuțiile șefului statului sunt exercitate de către prim-ministru. Cu toate acestea, Lukașenko a declarat că șeful guvernului va fi un lider nominal și toate deciziile vor fi luate de către Consiliul de Securitate, din care fac parte 20 de persoane.

Alexandr Lukașenko deține funcția de președinte al Belarusului din 1994. După ultimul scrutin prezidențial, în țară au izbucnit proteste de amploare. Manifestanții au contestat rezultatul alegerilor și au cerut demisia lui Lukașenko. Pe de altă parte, acesta a acuzat statele occidentale că ar sta în spatele protestelor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: