Lukașenko confirmă: Liderul mercenarilor Wagner, Evghenii Prigojin, se află în Belarus
Full Article 3 minutes read

Lukașenko confirmă: Liderul mercenarilor Wagner, Evghenii Prigojin, se află în Belarus

Liderul mercenarilor Wagner, Evghenii Prigojin, care a organizat o revoltă militară în weekend, în Rusia, se află în Belarus. Declarația a fost făcută de președintele belarus, Alexandr Lukașenko, la ceremonia de prezentare a epoleților celor mai înalți ofițeri, în cadrul căreia a dezvăluit detaliile despre negocierilor din 24 iunie cu Prigojin, scrie agenția Belta.

„Au fost oferite garanții de securitate, așa cum a promis ieri președintele Vladimir Putin. După cum văd, Prigojin zboară deja în acest avion. Da, într-adevăr, el este astăzi în Belarus. După cum am promis, dacă doriți să vă opriți pentru ceva timp la noi, vă vom ajuta. Desigur, din contul lor (nr:  grupul Wagner)”, a spus președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko.

„Dar, după cum spune Hrenin (nr: ministrul apărării din Belarus, Viktor Hrenin”: „Nu m-ar deranja să am o astfel de unitate în armată”. Sunt de acord. Vorbește cu ei”, a mai spus liderul belarus.

Amintim că, în dimineața zilei de 24 iunie, Evghenii Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție. Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina. Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi.

De menționat că, până astăzi, nu a fost cunoscut locul aflării lui Prigojin. Kremlinul a declarat că, după încheierea rebeliunii, Prigojin ar fi trebuit să meargă în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă. Luni, pe 26 iunie, la două zile de la evenimentele pe care le-a declanșat, Prigojin a venit cu o reacție publică, în care și-a argumentat decizia de a-și aduce trupele în Rusia. „Am demonstrat că Rusia are probleme serioase de securitate”, a menționat Prigojin.

Precizăm în acest context că procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva al lui Prigojin împotriva Moscovei. Nu se știe deocamdată care este soarta dosarului, în condițiile în care Lukașenko i-ar fi promis lui Prigojin că toate învinuirile aduse vor fi ridicate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: