(UPDATE) Acuzații de corupție în adresa unui candidat la funcția de ambasador al Republicii Moldova în Franța. Reacția MAEIE
Full Article 2 minutes read

(UPDATE) Acuzații de corupție în adresa unui candidat la funcția de ambasador al Republicii Moldova în Franța. Reacția MAEIE

Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr Iurie Reniță a expediat o scrisoare oficială procurorului general Alexandr Stoianoglo, prin care îi solicită informații privind cazierul judiciar al lui Eugen Revenco, recent nominalizat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Franța.

UPDATE (17:00) Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează că declarațiile și insinuările de natură să prejudicieze autoritatea și credibilitatea instituțiilor serviciului diplomatic sunt regretabile.În contextul nominalizărilor noilor ambasadori, MAEIE menționează că numirile în cadrul serviciului diplomatic sunt realizate în strictă conformitate cu prevederile legale inclusiv prin consultarea instituțiilor abilitate și au la bază principiul meritocrației și a profesionalismului, a declarat pentru NM Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al instituției.

Știrea inițială

Deputatul Iurie Reniță a publicat pe pagina sa de Facebook petiția unui grup de cetățeni ai Republicii Moldova, stabiliți în Franța. Aceștia susțin că Eugen Revenco, recent nominalizat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru funcția de ambasador, ar fi fost implicat în acțiuni de corupție, comise în perioada aflării sale în misiunea diplomatică din Geneva, Elveția.

Totodată, petiționarii invocă faptul că domnul Revenco a fost și protagonistul unui dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu care, în consecință, a condus la prejudicierea bugetului de stat.

„Având în vedere faptul că un viitor Ambasador, dincolo de calitățile profesionale de înaltă ținută, trebuie să se bucure de o reputație profesională și morală ireproșabilă atât acasă, cât și în viitoarea țară de reședință, am solicitat Procuraturii Generale să mă informeze dacă în privința domnului Eugen Revenco a fost anterior instrumentată vreo cauză penală și care a fost finalitatea acesteia, iar după verificarea veridicității faptelor menționate de către petiționari să fiu informat personal în scris, în termenii stabiliți de legislația în vigoare”, a scris Iurie Reniță pe pagina sa de Facebook.

Posted by Iurie Reniță on Wednesday, September 16, 2020

Eugen Revenco nu a venit, deocamdată, cu o reacție la informațiile prezentate de către parlamentarul Iurie Reniță.

Amintim că Comisia politică externă și integrare europenă a avizat în ședința din 2 septembrie candidatura lui Eugen Revenco la funcția de ambasador în Franța. Deputatul Iurie Reniță a declarat ulterior că decizia Comisiei a fost ilegală.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: