(DOC) Candidatul MAN la Bubuieci: judecătorii au anulat hotărârea privind anularea înregistrării lui Umaneț în calitate de candidat
Full Article 3 minutes read

(DOC) Candidatul MAN la Bubuieci: judecătorii au anulat hotărârea privind anularea înregistrării lui Umaneț în calitate de candidat

Judecătorii au anulat hotărârea privind anularea înregistrării lui Leonid Umaneț, susținut de partidul MAN în calitate de candidat. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, pe 5 decembrie. 

Instanța a hotărât că „se admite parțial acțiunea depusă de avocata Mariana Barașianț, în interesele reclamantului Leonid Umaneț, împotriva Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale nr.1, Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Bubuieci”.

Totodată, instanța a decis anularea Hotărârii cu privire la examinarea contestației lui Alexei Percemlî, candidat la funcția de primar al comunei Bubuieci, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, în partea admiterii contestației.

Și se admite o nouă hotărâre prin care contestația depusă de Alexei Percemlî la data de 18 noiembrie 2023 privind anularea integrală a hotărârii Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală Bubuieci, pe numele lui Leonid Umaneț și adoptarea unei noi hotărâri prin care să se refuze înregistrarea candidatului la funcția de primar al comunei Bubuieci, Leonid Umaneț, se declară integral inadmisibilă ca depusă tardiv”, se mai arată în decizie.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 3 zile.

Primarul capitalei Ion Ceban a scris pe rețelele de socializare că „instanța de judecată a dispus anularea hotărârii ilegale a organului electoral din Bubuieci prin care s-a încercat scoaterea din cursă a primarului ales Leonid Umaneț”.

Ceea ce trebuia de demonstrat. (…) Locuitorii și-au ales primarul. Credem cu fermitate că votul oamenilor va fi apărat de instanțele judecătorești”, a adăugat edilul, tot el liderul MAN.

UPDATE: Partidul Acțiune și Solidaritate susține că hotărârea Judecătoriei Chișinău din 5 decembrie „se referă de fapt la contestația PAS, depusă înainte de alegeri, pentru anularea înregistrării candidatului Umaneț” și „hotărârea respectivă nu are nici o legătură cu cea emisă de CECE Bubuieci prin care s-a infirmat legalitatea alegerilor”.

***

Pe 19 noiembrie, în Republica Moldova s-a desfășurat al doilea tur al alegerilor locale generale. La Bubuieci, municipiul Chișinău, în turul doi de scrutin au acces Leonid Umaneț de la MAN și Alexei Percemlî de la Partidul Acțiune și Solidaritate. Alegerile au fost câștigate de Umaneț, care a acumulat 50.75% din sufragii. Percemlî a obținut 49,25% din voturile alegătorilor.

Pe 22 noiembrie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că a sesizat Centrul Național Anticorupție în privința situației școlare a lui Leonid Umaneț. Ministrul Dan Perciun declara că a făcut-o după ce ar fi constatat că Umaneț nu a terminat studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective. Iar pe 1 decembrie, Ion Ceban a anunțat că reprezentanții Consiliului electoral al circumscripției electorale Bubuieci au invalidat mandatul lui Umaneț.

Pe 4 decembrie, CEC a examinat în ședință subiectul privind anularea rezultatului alegerilor din Bubuieci. Subiectul a fost examinat timp de circa două ore, iar la final s-a propus desfășurarea alegerilor repetate, fără Leonid Umaneț. Alegătorii ar fi urmat să voteze fie candidatul PAS, fie candidatul PL. Însă doar 4 dintre cei 9 membri CEC au votat în favoarea deciziei, astfel subiectul urma să fie examinat în altă ședință.

Erată. În versiunea inițială a acestei știri, NewsMaker a indicat că judecătorii au anulat hotărârea prin care a fost invalidat mandatul lui Umaneț. Ne cerem scuze pentru confuzie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: