Protest la Bubuieci, după ce CEC a anulat rezultatele alegerilor locale, unde a câștigat candidatul MAN „fără studii generale”
Full Article 4 minutes read

Protest la Bubuieci, după ce CEC a anulat rezultatele alegerilor locale, unde a câștigat candidatul MAN „fără studii generale”

Mai mulți oameni au ieșit în stradă sâmbătă, 3 februarie, la Bubuieci. Ei au protestat față de decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care au fost anulate rezultatele alegerilor locale din noiembrie 2023, în urma cărora, deși nu ar fi avut studii generale absolvite, în fruntea Primăriei a ajuns candidatul Mișcării Alternativa Națională (MAN), Leonid Umaneț. La acțiunea, care ar fi fost organizată de MAN – partid condus de primarul capitalei, Ion Ceban – au fost afișate mai multe pancarte, cu mesaje anti-guvernamentale. Între acestea: „PAS, luați mâinile de pe Bubuieci. Poporul nu vă vrea”, „Bubuieci a ales”. „Bubuieci cu Umaneț”, a mai scandat mulțimea.

„Oamenii consideră că noi deja am câștigat și eu sunt în funcția de primar, ceea ce nu este adevărat. Am rămas doar cu funcția primar ales, deoarece justiția în Moldova în ziua de azi merge pe încălcări grosolane. Cred că ei își dau seama despre ce este vorba. (…) Să știți cu toții și declar cu toată responsabilitatea: toate actele mele sunt în regulă. Am studii, am tot absolut, dar nu le convine celor de la guvernare și vor să fie candidatul lor de la PAS”, a declarat Leonid Umaneț.

„Îl cunoaștem cu toții pe dl Leonid. Am mers cu el de fiecare dată, pentru că știm că este un om cinstit și corect. Faptul că de 2 ori a avut câștig dl. Umaneț, ceva spune. Noi nu dorim să fie încă o dată votările, pentru că votul nostru deja l-am făcut. Noi am votat acest om, nu partidul. Că vor mulți să fie la conducerea satului nostru, noi înțelegem. E suburbie și toți vor să vină de-a gata”, a spus o consilieră municipală, care a participat la manifestație.

La protest au fost surprinși mai mulți membri ai MAN – partid fondat și condus de primarul de Chișinău, Ion Ceban – inclusiv deputatul Gaik Vartanean. Consilierul municipal Anatol Turchin din partea MAN a acuzat guvernarea de „abuz” și a dat asigurări, în fața mulțimii, că acțiunile acesteia „nu vor rămâne nepedepsite”.

„Am asistat de fiecare dată la ilegalitățile guvernării, abuzul pe care îl practică în orice acțiune. Cunoaștem că aceste abuzuri nu vor rămâne nepedepsite. Orice vot furat este o crimă, și voi o cunoașteți. Noi vom lupta pentru fiecare din voi”, a declarat Turchin, consilier municipal, membru MAN.

MAN a chemat public partidul de guvernare „să respecte statul de drept, transparența în actul guvernării și respectarea voinței poporului”. „Acțiunile recente ale CEC reprezintă o încălcare flagrantă a acestor principii”, se arată în comunicatul emis de formațiunea politică.

NM a solicitat un comentariu din partea PAS, însă până în momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

UPDATE: „Comisia Electorală Centrală este un organ independent, care a executat o decizie a Curții Supreme de Justiție”, a declarat Sergiu Bejenari, purtătorul de cuvânt al PAS din Consiliul Municipal Chișinău, într-o reacție pentru NewsMaker.

***

Amintim că Leonid Umaneț a câștigat fotoliul primăriei Bubuieci din turul doi al alegerilor locale, care a avut loc pe data de 19 noiembrie 2023. Trei zile mai târziu, Ministerul Educației a anunțat că a sesizat Centrul Național Anticorupție în privința situației școlare a lui Leonid Umaneț. Ministrul Dan Perciun declara atunci că a făcut-o după ce ar fi constatat că Umaneț nu a absolvit studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective.

Pe 26 ianuarie, CEC a declarat nule rezultatele alegerilor de la Bubuieci, municipiul Chișinău. Decizia a fost susținută de șase din cei opt membri ai CEC, reuniți în ședință. Hotărârea a fost criticată de liderul MAN, Ion Ceban. „Continuă „dezmățul” în instituțiile statului controlate politic de PAS” – a scris Ceban pe rețelele de socializare, după decizia CEC.

Potrivit CEC, votarea repetată pentru alegerea primarului în comuna Bubuieci vor avea loc pe data de 11 februarie 2024. În buletinul de vot vor fi incluși candidații care au participat în primul tur de scrutin, pe 5 noiembrie 2023, în ordinea stabilită de organul electoral, cu excepția candidatului Leonid Umaneț din partea MAN.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: