DOC Ce planuri are Marcel Ciolacu pentru Republica Moldova? Rezoluția din 21 mai, inclusă în programul de guvernare al României
Full Article 3 minutes read

DOC Ce planuri are Marcel Ciolacu pentru Republica Moldova? Rezoluția din 21 mai, inclusă în programul de guvernare al României

Cel de-al 71-lea premier al României, Marcel Ciolacu, a menționat-o în programul său consistent de reforme și măsuri de dezvoltare și pe Republica Moldova. Potrivit documentului, Ciolacu își propune continuarea susținerii eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova și a programului de reforme pro democratice. Totodată, acesta vrea să sprijine autoritățile Republicii Moldova în implementarea obiectivelor menționate în Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, adoptate la Chișinău la 21 mai 2023.

Programul „O guvernare cu gândul la fiecare român” al noului executiv român își propune următoarele scopuri cu privire la Republica Moldova:

  • Continuarea ritmului susținut de absorbție a fondurilor europene în domeniul transporturilor pentru proiectele rutiere (autostrăzi, drumuri expres, variante de ocolire), feroviare, navale, aeriene și intermodale. De asemenea, se va urmări atingerea parității rutier/feroviar pe contracte de lucrări aferente coridoarelor majore – în special finalizarea coridorului Constanța – granița de vest, cu ambele ramuri (sudică și nordică) precum și paralelele A7 și A8 aferente infrastructurii feroviare în Moldova;
  • Menținerea sprijinului oferit Republicii Moldova în ceea ce privește curentul electric și gazele naturale;
  • Dezvoltarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor;
  • Operaționalizarea centrelor nou înființate din Muntenia, Moldova și Transilvania și punerea în funcțiune a punctelor de lansare;

Totodată, Marcel Ciolacu intenționează să continue să susțină eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova și a programului de reforme pro democratice, în baza Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, având ca fundament comunitatea de limbă, istorie și cultură cu Republica Moldova, precum și viziunea spațiului comun din perspectiva integrării europene.

De asemenea, noul executiv român promite că va sprijina Republica Moldova în eforturile de consolidare a statului de drept, de asigurare a stabilității politice și a prosperității, dar și în avansarea proiectelor bilaterale strategice, mai ales a celor cu rol de conectare a Republicii Moldova cu UE, prin România.

Conform documentului, program include susținerea eforturilor autorităților Republicii Moldova de eficientizare a combaterii corupției, de reformare a sistemului judiciar, de reformare și profesionalizare a administrației și de curățare a mediului de afaceri și a administrației publice de practici clientelare.

De asemenea, se menționează că se va urmări consolidarea Fondului de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova, prin sporirea alocării financiare în cadrul bugetului MAE destinat cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară, precum și consolidarea programului de sprijin pentru Republica Moldova în vederea transpunerii și implementării legislației europene ce include programe de formare și utilizarea instrumentelor europene de finanțare disponibile în acest sens.

Totodată, noul cabinet Ciolacu se va avea în vedere sprijinirea autorităților Republicii Moldova în implementarea obiectivelor menționate în Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, adoptate la Chișinău la 21 mai 2023.

Amintim că pe 12 iunie, premierul român Nicolae Ciucă a anunțat că își încheie mandatul de premier, în vederea rocadei, așa cu prevede protocolul semnat în noiembrie 2021 la instalarea guvernului Ciucă, cu PSD și UDMR. Funcţia de premier urmează să ajungă la liderul PSD Marcel Ciolacu.

Pe 15 iunie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului ale Parlamentului României a aprobat cererea de acordare a încrederii pentru programul şi lista Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu.

S-au înregistrat 290 de voturi „pentru” şi 95 „împotrivă”. Niciun vot nu a fost anulat. Votul a fost secret cu bile, iar pentru învestirea Guvernului era nevoie de cel puţin 233 de voturi „pentru”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: