„Investitori, treceți Prutul!”: Grosu și Recean au participat la forumul „Moldova – România”, alături de Ciucă și Ciolacu
Full Article 5 minutes read

„Investitori, treceți Prutul!”: Grosu și Recean au participat la forumul „Moldova – România”, alături de Ciucă și Ciolacu

Mai mulți oficiali de rang înalt și oameni de afaceri din Republica Moldova și România s-au reunit astăzi, 27 martie, la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a Forumului „Moldova – România: capital bridges”. Speakerul Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean au chemat oamenii de afaceri din România să investească în Republica Moldova, iar omologii lor de la București, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au îndemnat companiile din țara noastră să privească spre România și să listeze la Bursa de Valori București. Oficialii români au dat asigurări, în discursul lor – România a fost, este și va fi alături de Moldova atât pe plan economic, cât și în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Investitori, treceți Prutul

Republica Moldova este o țară sigură pentru investiții, au asigurat, la București, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, și premierul țării, Dorin Recean. Oficialii au îndemnat investitorii români, și nu doar, să treacă Prutul pentru a investi în țara noastră. Șeful Legislativului a ales, inclusiv, să o citeze pe guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, care a declarat, în unul din interviurile sale, că, cităm: „cine nu investește azi în Republica Moldova, va regreta peste cinci-zece ani”. Igor Grosu a făcut, în acest context, apel la oficialii și oamenii de afaceri reuniți la București.

„Vin cu rugămintea către dumneavoastră să vorbiți despre Moldova ca despre o țară în care se poate investi. Aveți toată deschiderea mea, a echipei de la Parlament. Recomand articolul doamnei Anca Dragu care a spus, și eu țin la ce spun specialiștii, că cine nu investește azi în Moldova, va regreta peste 5-10 ani. De aceea, haideți, vă rog, să ascultăm oamenii care știu domeniul și să facem investiții în Moldova. (…) Vin cu un ultim îndemn: investitori, treceți Prutul. Succesul și modelul Europei s-a bazat pe prosperitatea pe care a creat-o pentru cetățenii săi. Să scriem, deci, împreuna, istoria Europei”, a declarat speakerul Igor Grosu.

„Obiectivul nostru este ca orice investitor, orice om de afaceri, așa cum se simte în Uniunea Europeană, să se simtă și în Republica Moldova. (…) La Chișinău este talent. La Chișinău este inovație. La Chișinău este determinare și este necesar capital pe termen lung. Și această problemă o rezolvăm împreună. Vă invit să investiți în Moldova”, a declarat premierul Dorin Recean.

Bucureștiul: Moldova are nevoie de stabilitate și dezvoltare

România a fost, este și va fi alături de Republica Moldova, au dat asigurări, la rândul lor, președintele Senatului de la București, Nicolae Ciucă, și prim-ministrul român, Marcel Ciolacu.

„Republica Moldova are nevoie de stabilitate și dezvoltare. Până în momentul de față, Moldova a primit aproximativ 1,2 miliarde de euro de la UE, de la BERD și de la BEI. Sigur, banii nu sunt suficienți pentru a putea să fie angajate și rezolvate toate probleme cu care se confruntă țara, dar sunt sigur că tot ce înseamnă parcursul de pre-aderare va constitui un sprijin pentru Guvernului Republicii Moldova. (…) Dezideratul nostru este ca, într-un final, Moldova și România să se regăsească împreună în familia europeană”, a declarat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a îndemnat, la rândul său, companiile din Moldova să listeze la Bursa de Valori de la București.

„Până când bursa de la Chișinău va crește și va avea lichiditate, vă oferim această șansă majoră. Este, dacă vreți, o scurtătură economică spre accesul la capital, pe care o punem la dispoziție unor parteneri adevărați. (…) Vrem să ajutăm Moldova să facă pași mari și siguri în calea dezvoltării. Și o ajutăm cu specialiști de top, care astăzi lucrează în poziții cheie, la Chișinău, o ajutăm cu investiții masive, de sute de milioane de euro anual, o ajutăm cu un volum al comerțului bilateral, care s-a triplat în ultimul deceniu. A trecut vremea când sprijinul însemnau doar cuvinte frumoase și poduri de flori, este timpul podurilor de fier și beton, dublate de poduri comerciale, al investițiilor bugetate, al proiectelor cu impact economic bine definit, iar Bursa de Valori de la București este locul unde faptele și cifrele vorbesc de la sine. Este o resursă națională construită cu mult efort, pe care astăzi o punem la dispoziția fraților noștri”, a declarat premierul român, Marcel Ciolacu.

Prezentă la eveniment, guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a declarat: „Viziunea noastră este ca Republica Moldova să devină un jucător respectat și valoros pe piața financiară internațională. Și avem de la cine învăța”.

***

Forumul „Moldova – România: capital bridges” este la cea de-a doua ediție. Evenimentul are drept scop promovarea cooperării economice solide și a interconectării  piețelor de capital din Republica Moldova și România. Din delegația Guvernului, prezentă la eveniment, mai fac parte vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: