DOC Sesizarea Guvernului în dosarul excluderii „Șansă” din alegeri, declarată inadmisibilă. Formațiunea: „O mare victorie”
Full Article 4 minutes read

DOC Sesizarea Guvernului în dosarul excluderii „Șansă” din alegeri, declarată inadmisibilă. Formațiunea: „O mare victorie”

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea Guvernului privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a unui articol din Codul administrativ, care limitează Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) să-și exercite pe deplin funcțiile. Este vorba despre prevederile articolului 225 alin. (3) lit. e) din Codul administrativ – exercitarea controlului judecătoresc referitor la proporționalitate, în cauza înaintată de Partidul „Șansă” împotriva CSE cu privire de la anularea dispoziției prin care candidații „Șansă” au fost excluși din cursa electorală. Partidul „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – a calificat decizia Înaltei Curți drept o „mare victorie”.

Autorul excepției notează că aprecierea proporționalității măsurilor de urgență adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale nu poate fi făcută la modul abstract, fără a analiza motivele care au stat la baza măsurilor de urgență și a caracterului ultima ratio al acestor măsuri. În acest sens, autorul notează că norma contestată permite instanțelor judecătorești, care nu au competențe specifice autorității executive, să verifice proporționalitatea măsurilor de urgență, adoptate de o autoritate publică specializată în domeniul securității statului, în lipsa unor repere obiective. Această carență a normei contestate poate conduce la anularea măsurilor de urgență adoptate de puterea executivă în baza unor considerente subiective ale reprezentantului puterii judecătorești, fapt care pune în pericol respectarea principiului separației puterilor în stat. Prin urmare, autorul consideră că norma contestată contravine articolelor 6 și 23 din Constituție”, se arată în hotărârea CC.

Astfel, Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea Guvernului.

„Se declară inadmisibilă sesizarea cu privire la excepția de neconstituționalitate a articolului 225 alin. (3) lit. e) din Codul administrativ, ridicată de reprezentantul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, parte în dosarul nr. 3-193/2023, pendinte la Curtea de Apel Chișinău”, se arată în document.

Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

De menționat că decizia a fost pronunțată pe 9 noiembrie și este semnată de Nicolae Roșca, care în aceiași și-a dat demisia din funcția de președinte al Curții Constituționale.

Reacția „Șansă”

Între timp, Partidul „Șansă” a venit cu reacție referitor la decizia Curții Constituționale. Formațiunea a calificat hotărârea a fiind „o mare victorie”.

Curtea Constituțională a emis o decizie ce pare a fi una tehnică, dar în realitate reprezintă o mare victorie pentru Partidul „Șansă”! Curtea a declarat inadmisibilă solicitarea Comisiei pentru Situații Excepționale de a ne exclude din alegeri. Chiar dacă Comisia a încercat să elimine toți candidații noștri, am contestat decizia la Curtea de Apel. Cu toate acestea, pentru a trage de timp și a evita soluționarea, Comisia a depus o cerere suplimentară pentru verificarea constituționalității unei legi. Curtea de Apel a trimis toate aceste cereri la Curtea Constituțională, dar aceasta a spus „nu” — Comisia nu avea dreptul să înainteze astfel de cereri suplimentare, încercând să scape de responsabilitate și să întârzie procesul. Acum, după ce Curtea Constituțională a făcut publice trucurile Comisiei, cazul se întoarce la Curtea de Apel, unde se va decide asupra legalității anulării candidaților noștri la alegeri”, se arată în comunicat.

Formațiunea a precizat că dacă Curtea de Apel îi va accepta egumentele, va cere anularea rezultatelor alegerilor locale.

Decizia finală, totuși, aparține Curții Supreme — dar suntem pregătiți să luptăm și acolo. Pentru că ne luptăm nu doar pentru noi, ci și pentru respectarea legii și drepturilor cetățenilor în Moldova. Împreună suntem puternici și împreună vom învinge!”, a adugat partidul.

***

Amintim că, pe 3 noiembrie, Partidul „Șansă” a fost exclus din alegerile locale, din motive de securitate națională, prin decizia Comisiei Situații Excepționale (Detalii – AICI). În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot.

Pe 4 noiembrie, Partidul „Șansă” a anunțat că a contestat decizia autorităților în instanță. Pe 5 noiembrie, „Șansă” a anunțat că, după mai multe ore de dezbatere, Curtea de Apel nu a reușit să examineze sesizarea formațiunii politice. Ședința a fost reluată pe 5 noiembrie, la ora 11:00 – în timp ce în țară se desfășurau alegeri – și amânată, din nou. Ulterior, în aceiași zi, formațiunea a declarat că a depus o plângere la Procuratura Generală împotriva membrilor CSE și cei ai organelor electorale inferioare, pe motiv că ar fi „falsificat” și „fraudat” alegerile loc, precum și au cerut tragerea la răspundere penală a acestora. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: