Prima reacție a Parlamentului European după ce Partidul „Șansă” a fost exclus din alegerile locale, din motive de securitate națională
Full Article 3 minutes read

Prima reacție a Parlamentului European după ce Partidul „Șansă” a fost exclus din alegerile locale, din motive de securitate națională

Parlamentul European nu are dreptul de a se pronunța cu privire la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din Moldova de a exclude Partidul „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – din alegeri, cu două zile înainte de votare. Precizarea a fost făcută de șeful delegației Parlamentului European, Jose Ramon Bauza Diaz, în cadrul unei conferințe de presă din 6 noiembrie, când echipa de observatori a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului și-a prezentat concluziile provizorii privind alegerile locale generale din 5 noiembrie.

Jose Ramon Bauza Diaz a declarat că delegația a fost plăcut surprinsă de calitatea organizării procesului electoral, care a permis poporului moldovean să își exprime liber și pașnic voința. „Procesele au fost transparente, deși au existat unele provocări în timpul numărării voturilor”, a adăugat el.

Cu toate acestea, șeful delegației Parlamentului European a declarat că excluderea Partidului „Șansă” din procesul electoral cu puțin timp înainte de ziua alegerilor, din cauza unei amenințări la adresa securității naționale, a fost un eveniment neplăcut. „Nu este de competența Parlamentului European să se pronunțe asupra fondului acuzațiilor aduse candidaților excluși. Acest lucru trebuie să fie făcut de către organele de drept ale Moldovei”, a subliniat el.

În același timp, Bauza Diaz și-a exprimat înțelegerea că Parlamentul a autorizat CSE să ia decizii pentru a asigura securitatea statului, mai ales având în vedere rapoartele partenerilor internaționali ai Republicii Moldova cu privire la fluxurile de bani din străinătate, care ar fi putut influența votul. „Cu toate acestea, recomandăm ca această stare de urgență să fie rezolvată cât mai curând posibil și ca această decizie să nu devină un precedent care să seteze tonul pentru viitoarele alegeri”, a adăugat oficialul european.

***

Amintim că, pe 3 noiembrie, Partidul „Șansă” a fost exclus din alegerile locale, din motive de securitate națională, prin decizia Comisiei Situații Excepționale (Detalii – AICI). În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot.

Pe 4 noiembrie, Partidul „Șansă” a anunțat că a contestat decizia autorităților în instanță. Pe 5 noiembrie, „Șansă” a anunțat că, după mai multe ore de dezbatere, Curtea de Apel nu a reușit să examineze sesizarea formațiunii politice. Ședința a fost reluată pe 5 noiembrie, la ora 11:00 – în timp ce în țară se desfășurau alegeri – și amânată, din nou. Ulterior, în aceiași zi, formațiunea a declarat că a depus o plângere la Procuratura Generală împotriva membrilor CSE și cei ai organelor electorale inferioare, pe motiv că ar fi „falsificat” și „fraudat” alegerile loc, precum și au cerut tragerea la răspundere penală a acestora. Detalii – AICI.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: