Ucraina îi cere Moldovei să condamne Rusia pentru deportarea copiilor ucraineni. Kondratiuk: „Este foarte important”
Full Article 2 minutes read

Ucraina îi cere Moldovei să condamne Rusia pentru deportarea copiilor ucraineni. Kondratiuk: „Este foarte important”

Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei – n. r.) de la Kiev a solicitat Parlamentului de la Chișinău să adopte o declarație privind condamnarea Federației Ruse pentru deportarea copiilor ucraineni. Precizarea a fost făcută de vicepreședinta Radei Supreme, Olena Kondratiuk, într-o conferință de presă comună cu omologul său moldovean, Doina Gherman, care a avut loc pe 29 aprilie, la Chișinău. Olena Kondratiuk a menționat că un astfel de document este „foarte important” pentru Ucraina, pentru a putea întoarce cât mai mulți copii acasă. Oficiala a precizat că, la momentul actual, autoritățile ucrainene au identificat peste 20 000 de minori deportați de Rusia, care de peste doi ani agresează militar țara vecină. 

Din partea noastră, ne-am adresat cu rugămintea de a fi adoptată încă o declarație despre dreptate. Este vorba de condamnarea Federației Ruse, care se ocupă cu deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Am identificat mai mult de 20 000 de copii care au fost transferați în mod silnic de pe teritoriul Ucrainei. Declarații care condamnă o astfel de practică deja au fost adoptate în Canada, Polonia, SUA, țările baltice și altele. Pentru noi este foarte important ca această problemă să aibă rezonanță, ca să o putem influența procesul și să putem întoarce cât mai mulți copii acasă. De aceea, pentru noi, repet, este foarte important dacă s-ar putea ca și Parlamentul Republicii Moldova să adopte o astfel de declarație”, a declarat Olena Kondratiuk.

În martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis mandatul de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și pe numele Avocatul Poporului pentru copii din Rusia, Maria Lvova-Belova, care sunt suspectați de deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia, începând cu 24 februarie 2022. Kremlinul a numit decizia Curții nulă din punct de vedere juridic, deoarece Moscova nu se află sub jurisdicția acesteia.

***

Precizăm că, pe 29 aprilie, vicepreședinta Radei Supreme de la Kiev, Olena Kondratiuk, se află într-o vizită în Republica Moldova, la invitația Doinei Gherman.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: