Donald Tusk, ales în funcția de prim-ministru al Poloniei: „O zi cu adevărat minunată!”
Full Article 2 minutes read

Donald Tusk, ales în funcția de prim-ministru al Poloniei: „O zi cu adevărat minunată!”

Donald Tusk a fost ales luni, 11 decembrie, în funcția de premier al Poloniei. Decizia a fost luată de Parlamentul de la Varșovia cu votul a 248 de deputați din diferite partide, care au format o coaliție. 201 parlamentari polonezi au votat împotrivă, scrie Radio Svoboda, cu referire la presa poloneză.

Potrivit sursei citate, mai devreme, în aceeași zi, deputații polonezi au refuzat să prelungească activitatea guvernului interimar al lui Mateusz Morawiecki. Acest lucru a devenit posibil după alegerile parlamentare care au avut loc în toamnă, care au fost pierdute de partidul de guvernământ PiS (nr red: Lege și Justiție).

Formal, partidul a câștigat mai multe voturi decât rivalii săi. Prin urmare, președintele țării, Andrzej Duda, i-a dat dreptul de a forma guvernul. Legea și Justiția nu au reușit să cucerească, însă, niciunul dintre oponenții săi politici. Pe 11 decembrie, 190 de deputați au votat pentru acordarea votului de încredere guvernului condus de Morawiecki, iar 266 – împotrivă.

Fostul ministru al Justiției Boris Budka, care conduce coaliția „Platformă Civică”, a declarat luni în timpul unei dezbateri în parlament că numirea lui Tusk este o îndeplinire a cererii a „11 milioane de polonezi care au votat pentru schimbare”.

Tusk, în vârstă de 66 de ani, a condus deja guvernul polonez din 2007 până în 2014. El a fost ales de două ori președinte al Consiliului European, cel mai înalt organ politic al Uniunii Europene. Tusk pledează pentru continuarea integrării europene a Poloniei, în timp ce politica „Drepturi și Justiție” a avut ca scop separarea de UE. Oponenții au acuzat partidul că se îndreaptă către autoritarism și atacă opoziția și mass-media liberă.

Într-un discurs după alegerea sa, noul premier a numit rezultatele alegerilor din toamnă „istorice”, spunând că numirea sa a fost „o zi cu adevărat minunată pentru toți cei care au crezut că vom alunga întunericul și răul”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: