Trei eșarfe din mătase, o geantă, două ii și cărți. Cadourile primite de Sandu de la Macron, Ionannis și Zelenski
Full Article 3 minutes read

Trei eșarfe din mătase, o geantă, două ii și cărți. Cadourile primite de Sandu de la Macron, Ionannis și Zelenski

Aparatul președintelui Republicii Moldova a publicat lista de cadouri pe care le-a primit Maia Sandu în primul trimestru al anului curent. Din aceasta fac parte două ii estimate la 3 mii de lei fiecare, două eșarfe produse de casa de modă franceză Hermes, în valoare totală de 11 mii de lei, și o geantă din piele estimată la 8 mii de lei. Cel mai scump cadou, însă, este un set de ceai din porțelan, care costă peste 15 mii de lei.

Președinta țării a primit 20 de cadouri în timpul întâlnirilor profesionale pe care le-a avut începând cu 4 ianuarie. Primul cadou indicat în listă este o ie, pe care Maia Sandu a primit-o în dar de la omologul său român, Klaus Iohannis, în timpul vizitei acestuia la Chișinău. Valoarea iei este de 3 mii de lei.

În timpul vizitei sale oficiale la Kiev, Maia Sandu a primit în dar de la președintele Ucrainei Vladimir Zelenski o farfurie din ceramică în valoare de 2 400 de lei. Tot din Ucraina, șefa statului a adus reproducerea Pectoralului de aur de la Tovsta Mohyl, oferită de președintele Radei Supreme a Ucrainei, Dmytro Razumkov, care costă 2000 de lei. La rîndul său, prim-ministrul ucrainean Denis Shmygal i-a dăruit președintei țării setul de cărți „Costumele tradiționale ale ucrainenilor” (2 000 de lei).

Cele mai multe cadouri au venit, însă, din Franța. Pe 5 februarie, în timpul vizitei sale la Paris, Maia Sandu a primit din partea președintelui francez Emmanuel Macron o eșarfă vintage Hermes din mătase naturală, al cărei preț constituie 8150 de lei. Macron i-a mai dăruit președintei cartea „The Alps”, scrisă de Lorenzo Andreas Fischer (720 de lei).

Tot din Franța, Maia Sandu a adus o farfurie din cristal transparent, ceruită, marca Lalique Ombelles, în valoare de 2600 de lei și un suvenir din bronz cu imaginea Palatului Bourbon (500 de lei), care i-au fost oferite de președintele Adunării Naționale a Republicii Franceze, Richard Ferrand.

Președintele Senatului Republicii Franceze Gérard Larcher i-a dăruit Maiei Sandu o fotocopie în ramă, vedere a Palatului și Grădinii Luxembourg, în valoare de aproape 3 700 de lei.

Tot din Franța, Maia Sandu a primit, prin poștă, o geantă din piele personalizată al cărei preț este de 8 000 de lei. Aceasta i-a fost oferită de către Fabrice Boe, directorul executiv al casei de modă Ines de la Fressange Paris.

Cel mai scump cadou primit până acum de Maia Sandu este un set de ceai din porțelan, produs de Bernardaud (15 300 de lei). Cadoul i-a fost oferit de către ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian.

Maia Sandu a primit o eșarfă vintage Hermes din mătase naturală și din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel. Costul cadoului este estimat la 3 800 de lei. Tot o eșarfă de mătase naturală, doar că produsă de „Warrinadesign” i-a dăruit șefei statului și ambasadorul Australiei în Republica Moldova, Bruce Kevin Jeffrey Edwards (1080 de lei).

Toate cadourile primite de șefa statului în timpul întâlnirilor cu caracter prefesional au fost trecute în proprietatea Aparatului președintelui.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: