Drumul din Butuceni, asfaltat fără aviz. Ministerul Culturii a demarat o anchetă internă
Full Article 3 minutes read

Drumul din Butuceni, asfaltat fără aviz. Ministerul Culturii a demarat o anchetă internă

Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) nu a avizat lucrările recente de asfaltare a drumului central din Butuceni, care este parte componentă a Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, deși procedura este una obligatorie. Ministerul Culturii a anunțat în acest context demararea unei anchete interne, pentru a stabili din ce cauză această procedură nu a fost respectată.

Ministerul de resort a precizat într-un comunicat emis pe 20 decembrie că problema reabilitării drumului din localitățile Butuceni și Morovaia este una veche. Atât autoritățile publice locale, cât și locuitorii, spun reprezentanții Ministerului Culturii, ar fi apelat în repetate rânduri la autorități cu solicitarea de a moderniza infrastructura din cele două localități, inclusiv cea rutieră. Ei s-ar fi plâns că cantitatea mare de praf, produs de drumul din balast de piatră, le afectează calitatea vieții.

Administrația Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” susține că decizia de a asfalta drumul a fost luată în baza mai multor factori, în special: pe acest drum nu a existat anterior pavaj; în alte sate din Rezervație drumurile centrale sunt asfaltate; zilnic, pe drumul Butuceni-Morovaia, circulă un număr mare de camioane și autoturisme.

„Soluția pusă în aplicare pentru reabilitarea drumului – acoperirea cu asfalt – corespunde recomandărilor ce se conțin în Planul de amenajare a teritoriului Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, elaborat în 2017 de Institutul de proiectare „Urbanproiect”, care însă nu a fost definitivat și aprobat. Cu toate acestea, menționăm că, pentru respectivul gen de lucrări, este obligatoriu elaborarea unui proiect și avizarea lui la CNMI – ceea ce, în cazul dat, administrația Rezervației nu a făcut”, precizează Ministerul Culturii.

Ministerul Culturii anunță în acest context că a solicitat Agenției de Inspectare a Monumentelor să verifice atât corectitudinea acțiunilor întreprinse de către administrația Rezervației în ceea ce privește obținerea avizului CNMI, cât și să stabilească dacă și în ce măsură, prin lucrările de asfaltare a drumului, au fost aduse prejudicii obiectelor de patrimoniul din cadrul Rezervației.

Ministerul Culturii a mai cerut conducerii Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” să elaboreze și să prezinte CNMI, în cel mai scurt timp, proiectul de amenajare a drumului din Butuceni în concordanță cu cerințele de păstrare și de valorificare a monumentelor de patrimoniu din Rezervație.

„În ceea ce privește discuțiile despre oportunitatea acoperirii drumurilor din cadrul Rezervației cu pavaj – care, potrivit unor mass-media, ar corespunde mai mult spiritului și istoriei locului -, este un subiect la care, de asemenea, urmează să se expună experții din cadrul CNMI și la care vom reveni” – a mai precizat ministerul de resort.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: