(VIDEO) Echipamente de $550 mii pentru Institutul Mamei și Copilului. Gavrilița: Ne propunem să modernizăm toate instituțiile medicale raionale
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Echipamente de $550 mii pentru Institutul Mamei și Copilului. Gavrilița: Ne propunem să modernizăm toate instituțiile medicale raionale

Secția de Obstetrică numărul 1 din cadrul Centrului Perinatal al Institutului Mamei și Copilului a primit echipamente medicale moderne, în valoare de 550 de mii de dolari, achiziționate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Evenimentul de donație a avut loc astăzi, 3 noiembrie.

Mai exact, au fost oferite aparate de anestezie, monitoare de ritm cardiac, aspiratoare chirurgicale, ventilatoare neonatale, unități de electrochirurgie, laringoscoape, un sistem de decongelare a plasmei, defibrilatoare, dar și paturi de terapie intensivă, incubatoare, lămpi și mese de operație, etc.

La evenimentul de transmitere a echipamentului a fost prezentă și prim-ministra Natalia Gavrilița, dar și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, și reprezentanta rezidentă a UNFPA Moldova, Nigina Abaszada.

În discursul său, șefa Executivului a informat că până la sfârșitul anului, alte 8 spitale din Republica Moldova vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație.

„Vom depune eforturi pentru ca fiecare persoană din țara noastră, matur sau copil, să aibă acces la servicii medicale de calitate, la medicamente de bază și vaccinuri sigure și eficiente. Ne propunem să construim două spitale regionale, la Bălți și Cahul, și să modernizăm toate instituțiile medicale raionale. Ne dorim ca toți copiii să se nască sănătoși, în condiții de siguranță, iar femeile însărcinate să aibă parte de cea mai bună asistență atât pe parcursul sarcinii, cât și în timpul nașterii”, a spus prim-ministra Gavrilița.

Grație investițiilor făcute în cadrul proiectului, circa 15 mii de nașteri vor fi primite anual în condiții mai sigure, iar nou-născuții aflați în situații grave vor fi salvați datorită aparatelor moderne de reanimare și terapie intensivă.

Anual, în cadrul Secției de Obstetrică a Centrului perinatal al Institutului Mamei și Copilului sunt înregistrate peste 2500 de nașteri. Aici ajung pacientele cu cele mai grave patologii din toate regiunile țării, inclusiv pacientele refugiate din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: