ALDE, condus de ex-deputata Arina Spătaru, cere 166 400 lei de la PAS, sub formă de donație. Reacția partidului de guvernare
Full Article 3 minutes read

ALDE, condus de ex-deputata Arina Spătaru, cere 166 400 lei de la PAS, sub formă de donație. Reacția partidului de guvernare

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) din Republica Moldova, condus de fosta deputată Arina Spătaru, a cerut de la Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) 166 400 lei, sub formă de donație. ALDE a motivat cererea prin faptul că PAS ar primi „alocații financiare generoase”. Totuși, potrivit ALDE, partidul de guvernare poate oferi donația și din alte surse decât alocațiile primite de la stat. În reacție, PAS a declarat că alocațiile care le-a primit de la stat „sunt în strictă conformitate cu legea și sunt bazate pe rezultatele la ultimele scrutine electorale”.

Partidul condus de Spătaru a declarat că a transmis o scrisoare Consiliului Politic al PAS, solicitând efectuarea unei donații către ALDE „pentru susținerea pluralismului politic și a echilibrului în arena politică din țară”. Totodată „pentru a sprijini activitatea și reprezentarea ALDE în instituțiile statului”.

„Această inițiativă vine ca răspuns la alocațiile financiare generoase primite de PAS din partea statului, care, conform ALDE, depășesc cu mult nevoile reale ale unui partid politic”, a menționat Partidul Alianța Liberalilor și Democraților din Republica Moldova. Potrivit ALDE, „donația propusă este legală, morală și democratică, respectând principiile de legalitate, transparență și independență a partidelor politice”.

ALDE a cerut de la PAS „suma a 12 salarii medii lunare pe economie stabilite pe anul respectiv, adică 12* 13700 lei = 166 400 lei”. „Donația o puteți oferi din alte surse decât alocațiile primite de la stat”, a precizat ALDE.

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților a cerut partidului de guvernare să-i fie comunicat un răspuns în termen de 10 zile.

Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Adriana Vlas a spus că „alocațiile primite de PAS de la stat sunt în strictă conformitate cu legea și sunt bazate pe rezultatele la ultimele scrutine electorale”. „Toate cheltuielile sunt reflectate transparent în rapoartele trimise la CEC”, a adăugat Vlas.

Menționăm, în ianuarie 2024, Comisia Electorală Centrală a stabilit cuantumul plăților din bugetul de stat către partidele politice pentru anul curent. În total, pentru finanțarea formațiunilor, în acest an, au fost alocate 54 de milioane de lei. Suma este cu 6 milioane mai mult decât în 2023 și cu 12 milioane mai mult decât în 2022.

Partidele primesc 0,97 lei pentru fiecare vot obținut la alegerile parlamentare anticipate din 2021, 0,49 lei – pentru cele locale din 2023 și 0,82 lei – pentru cele prezidențiale. Partidele primesc câte 8 879 de lei pentru fiecare femeie aleasă la alegerile parlamentare și câte 73 de lei pentru fiecare femeie aleasă la alegerile locale. Pentru fiecare candidat tânăr ales la alegerile parlamentare, partidele primesc 16 066 de lei, iar la alegerile locale – 154 de lei.

PAS a primit cei mai mulți bani de la bugetul de stat în 2024 – 26,3 milioane de lei. Pe locul doi se află Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, cu 8,7 milioane de lei. Pe locul trei se află Partidul „Nostru” – 3,6 milioane de lei. „Partidul Progresului Național” a primit cea mai mică alocație în 2024 – 2 246 de lei. În total, 42 de partide au primit alocații de la bugetul de stat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: