VIDEO „Fără jumătate de litru nu ne descurcăm”. Cum Bolea (nu) a explicat în ce mod Moldova „este atrasă în război”
Full Article 5 minutes read

VIDEO „Fără jumătate de litru nu ne descurcăm”. Cum Bolea (nu) a explicat în ce mod Moldova „este atrasă în război”

Deputatul Vasile Bolea, care a plecat de la Partidul Socialiștilor – la Partidul „Renaștere”, a declarat că Moldova nu are nevoie de armament chiar dacă se află la graniță cu o țară în război. „Noi avem nevoie de armată”, a spus acesta în continuare. Ulterior a adăugat că „luând în considerare că suntem o țară mică, în caz de un conflict serios asta nu ne va ajuta”. Potrivit deputatului, Moldova trebuie să-și consolideze neutralitatea, având în vedere că „încet țara noastră este atrasă în război”. Solicitat să explice în ce mod, deputatul a refuzat să comunice. 

La protestul „Renaștere”, din 1 februarie, oamenii au venit inclusiv cu următoarele mesaje pe pancarte: „Moldova are nevoie de medicină și educație, dar nu armament”, „Pentru pace și progres, dar nu pentru război și regres”.

„Noi trebuie să ne consolidăm neutralitatea”, a spus Bolea pentru NewsMaker, după ce a fost întrebat dacă Moldova care se află la graniță cu o țară în război are nevoie de armament.

La întrebarea dacă țara noastră are nevoie de armată, el a răspuns: „Noi avem nevoie de armată, dar abilitățile noastre și luând în considerare că suntem o țară mică, asta nu ne va ajuta. În caz de un conflict serios, asta nu ne va ajuta”.

Deputatul a adăugat că Moldova are nevoie ca „statutul de neutralitate să-i fie recunoscut pe arena mondială”.

În același timp, el a spus că „țara noastră este atrasă în război”. Solicitat să explice în ce mod, Bolea a comunicat: „Dar nu înțelegeți? (…) Îmi va fi greu să vă explic. (…) Știți cum se spune în popor „fără jumătate de litru nu ne descurcăm” ca să vă explic. Chiar și dacă vă voi explica, dumneavoastră oricum… Majoritatea populației înțelege că încet țara noastră este atrasă în război. (…) Încet, în liniște, ne atrage în război”.

Menționăm, pe 1 februarie – la Chișinău, în fața Parlamentului a avut loc un protest organizat de Partidul „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Despre organizarea manifestației, partidul a anunțat pe 30 ianuarie și a invitat „toate forțele de opoziție pentru a protesta împotriva regimului ”galben” din țară”.

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. De la începutul anului 2023, mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii. Ulterior, Irina Lozovan și colegul său de partid, Alexandr Nesterovschi, au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți pe 21 septembrie, fiind învinuiți de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor.

***

Armata rusă a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, la ordinul președintelui țării Vladimir Putin.

În februarie 2023, președinta Maia Sandu a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive. Inițial, despre planul de destabilizare a Republicii Moldova a vorbit președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, menționând că a informat-o pe Maia Sandu despre acest fapt. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a numit „iresponsabilă” declarația Maiei Sandu că Rusia ar pregăti o destabilizare în Republica Moldova. Deputații au declarat că Serviciul de Informații și Securitate trebuie să prezinte dovezi în acest sens. „În caz contrar, astfel de declarații pot fi considerate o provocare ce are ca scop atragerea Moldovei într-un conflict militar”, adăuga Blocul.

În septembrie 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a chemat forțele parlamentare de opoziție să se alăture guvernării în lupta pentru accederea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Speakerul a declarat că acum este momentul ca forțelor politice de la Chișinău „să se rupă” de Rusia și să se unească, în schimb, pentru integrarea țării în spațiul comunitar european.

Pe 14 ianuarie 2024, în cadrul unei vizite în orașul Timișoara, România, președinta Maia Sandu a declarat că Federația Rusă își va relua tentativele de destabilizare a Republicii Moldova în primăvara anului 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: