Fără „маски show” în mediul de afaceri și investiții în raioane. Dodon anunță 5 inițiative prezidențiale
Full Article 3 minutes read

Fără „маски show” în mediul de afaceri și investiții în raioane. Dodon anunță 5 inițiative prezidențiale

Președintele Igor Dodon a anunțat cinci inițiative prezidețiale care ar urma să fie prezentate în timpul apropiat. Printre acestea se numără micșorarea presiunii asupra mediului de afaceri, din partea forțelor de ordine, susținerea producătorului autohton, proiectele de infrastructură, crearea unor platforme industriale la nivel de fiecare raion și eliminarea poverii financiare în urma așa-numitei „legi a miliardului”. Declarațiile au fost făcute astăzi, 17 decembrie, în cadrul Forumului Economic „Dialog pro-bussines”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

  1. Reducerea presiunii asupra mediului de afaceri și excluderea dreptului de raiduri și controale din partea structurilor MAI. „MAI și poliția nu trebuie să se ocupe de activitățile economice, dar de crime, combaterea acestora, accidentele rutiere, traficul de ființe umane, dar nu de „маски show-uri” la agenții economici”, a declarat Dodon.
  2. Susținerea producătorului autohton. „Noi importăm foarte multe produse pe care le-am putea produce noi. De ce să nu creăm condiții suplimentare măcar pentru consumul de pe piața internă”, a explicat Igor Dodon. Șeful statului a menționat că va milita pentru introducerea cotei obligatorii a producătorului autohton în rețelele comerciale.
  3. Proiectele de infrastructură. „Am pierdut mai mult timp. Dacă nu avem surse interne, haideți să luăm surse externe”, a propus șeful statului. Președintele a anunțat că pentru anul viitor se va investi în trei direcții principale: infrastructura drumurilor, crearea încă a unui aeroport pentru transportul de mărfuri și pasageri la Mărculești și în tot ceea ce ține de calea ferată.
  4. Crearea platformelor industriale la nivel de fiecare raion. „Avem capacități de producere rămase din perioada sovietică. Guvernul, președinția și parlamentul trebuie să facă așa ca să găsim doi-trei investitori și să meargă în raioane, unde este forță de muncă”, a explicat Igor Dodon.
  5. Mișcorarea poverii puse pe umerii cetățenilor, așa numită „lege a miliardului”. „Vreau să vă spun că preventiv am discutat cu Ministerul Finanțelor. În următoarele luni voi ieși cu inițiativa de a scoate parțial această povară”, a explicat președintele.

Amintim că acum o lună, în data de 18 noiembrie, președintele Igor Dodon a anunțat 7 măsuri sociale. Printre acestea se numără ajutoare financiare pentru pensionari, indexarea de două ori pe an a pensiilor și majorări de alocații și indemnizații pentru veterani și cadrele medicale. Majoritatea dintre acestea au fost ulterior aprobate de guvern și parlament.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: