FinComBank: PRIA Agriculture Conference Cahul – un eveniment pentru antreprenorii din sudul țării

Recent, orașul Cahul a devenit gazda primei conferințe dedicate exclusiv agriculturii din regiunea de Sud a Republicii Moldova. Evenimentul «Pria Agriculture Conference Cahul» a fost organizat de PRIAevents, în parteneriat cu FinComBank, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

«Pria Agriculture Conference» a fost un loc de întâlnire și dezbateri pentru antreprenorii din agricultură și domeniile conexe, oferindu-le o platformă ideală pentru a discuta despre provocările și oportunitățile din industria agricolă a Moldovei. Cu accent pe sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din agricultură, conferința a avut ca scop promovarea dezvoltării durabile a sectorului agricol.

În cadrul evenimentului, Mihail Bocicovar, Directorul Sucursalei nr.8 din raioanele Cahul, Cantenim și Vulcănești a băncii FinComBank, a relatat despre oportunitățile pentru investiții, printre care parteneriatul cu Livada Moldovei și despre Programul «373». Mai mult decât atât, participanții conferinței au aflat mai multe despre proiectele salariale, serviciul de încasare pentru afacerile care lucrează cu cash, serviciul E-Commerce ce oferă metode alternative de plată prin Google Pay şi Apple Pay, tranzacţii valutare pentru importatori şi exportatori, depozite pentru business, Internet Banking şi aplicaţia FinComPay Business.

«FinComBank se mândrește să fie parte a acestei inițiative deosebite care unește împreună oameni dedicați și pasionați de agricultură. Acest eveniment nu numai că a deschis calea unor discuții fructuoase, dar a și contribuit la consolidarea comunității agricultorilor și la susținerea dezvoltării durabile a agriculturii în Republica Moldova. Vreau să subliniez că FinComBank este banca care este mereu alături de agricultorii Republicii Moldova, alături de agricultorul micro, mic și mijlociu. La noi, oricare întreprindere agricolă, gospodărie țărănească sau S.R.L. poate găsi un ajutor financiar și poate beneficia de o consultație profesională din partea băncii», a relatat Mihail Bocicovar, Directorul Sucursalei nr.8, FinComBank, și unul din speakerii conferinței.

Participanții au avut ocazia de a afla și despre oportunitățile de creștere a afacerilor lor, subvențiile și fondurile oferite de Guvern pentru agricultură și au putut să se inspire din poveștile de succes ale altor fermieri și antreprenori din domeniu. De asemenea, au fost analizate proiectele în desfășurare în regiunea de sud a țării și au fost puse în discuție modalitățile de atragere a investitorilor în această zonă.

«A avut loc la Cahul prima conferință de amploare, destinată agriculturii în Republica Moldova și bineînțeles ne-am focusat foarte mult pe regiunea de sud. Am reunit în sală în jur de 150 de participanți și foarte mulți și online, care au putut discuta despre provocările pe care le-au avut, au identificat împreună soluții și au găsit și multe modalități de colaborare pe viitor. De asemenea, au putut afla despre surse de finanțare, de programele AIPA și tot felul de alte soluții foarte importante pentru ei», a subliniat Raluca Voivozeanu, CEO, PRIAevents.

Conferința a evidențiat importanța agriculturii pentru economia țării și a subliniat rolul vital pe care îl joacă agricultorii în asigurarea securității alimentare și a creșterii economice. Acest eveniment de succes a reprezentat un pas semnificativ în direcția consolidării și modernizării sectorului agricol din Republica Moldova.

Pe data de 3 noiembrie, anul curent, urmează să aibă loc «Gala Fermierilor din Republica Moldova». Aceasta este singura gală care se organizează anual pentru a celebra succesele și reușitele tuturor agricultorilor.

FinComBusiness — prețuim oameni, încurajăm afaceri!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Un dezvoltator din Chișinău a lansat un joc-simulator despre munca unui controlor de troleibuz

Un troleibuz moldovenesc a fost recreat într-un joc video, unde personajul principal este un taxator. Dezvoltatorul din Chișinău, Vadim Andreev, a conceput un simulator în care persoanele pot vinde și verifica bilete, controla fluxul de pasageri și chiar să facă față celor care nu plătesc pentru călătorie. Pentru o experiență completă, jocul redă detalii caracteristice țării noastre: trasee cunoscute, priveliști stradale, denumiri și afișe utohtone, bancnote și abonamente pentru transport. Dezvoltatorul a povestit cum i-a venit ideea de a crea proiectul „Troleu”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Ministerul Justiției, precizări după eliberarea lui Platon: „Nu minimalizează șansele de extrădare”

Ministerul Justiției susține că eliberarea pe cauțiune a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, reținut anterior în Regatul Unit, „nu minimalizează” șansele de extrădare în Republica Moldova. Potrivit instituției, aceasta este o măsură preventivă care nu influențează procedura de extrădare.

Ministerul Justiției a menționat că cererea de extrădare pe numele lui V. Platon, în adresa autorităților britanice, a fost transmisă de Ministerul Justiției la 14 mai 2025. Cererea vizează trei cauze penale care actualmente sunt pe rolul instanțelor de judecată. O cerere de extrădare a aceleiași persoane a fost transmisă și din partea Procuraturii Generale. În baza acesteia, la 13 martie 2025, V. Platon a fost reținut de autoritățile britanice.

Cele două cereri de extrădare au fost conexate și vor fi examinate într-o singură procedură. Astfel, instanțele britanice urmează să pronunțe o decizie privind extrădarea în perioada 24–28 noiembrie 2025.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea lui sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei. Procurorii britanici au comunicat că intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”, iar decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Totuși, pe 25 iulie, Veaceslav Platon a publicat mai multe mesaje pe rețelele de socializare, inclusiv o fotografie făcută pe o stradă din Londra, însoțită de comentariul: „Destul de ciufulit, dar nu învins”. Jurnalista Natalia Morari, cu care Platon are un copil, a confirmat pe canalul său de Telegram că mesajul în care Platon anunță că este „din nou” alături de urmăritorii săi a fost scris de omul de afaceri, sugerând astfel că acesta a fost eliberat din arest.

Ulterior, Procuratura Generală a confirmat eliberarea din arest, pe cauțiune, a lui Veaceslav Platon. Potrivit PG, decizia a fost luată după ce acesta a îndeplinit condițiile stabilite de instanță.

***

Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane. O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, reacție după ce a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia: „Niciun sens”

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a reacționat după ce o judecătorie din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 24 de ani de închisoare pentru spălare de bani. Într-o postare publicată pe canalul său de Telegram, Platon a ironizat pedeapsa, susținând că aceasta nu are „niciun sens”.

„La pedeapsa anterioară de 20 de ani s-au mai adăugat încă 4. Niciun sens, doar un motiv în plus să se facă zgomot. Parcă ar fi oameni maturi, dar se ocupă cu prostii”, a scris Platon.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

***

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Imagine simbol

Fără restricții pentru camioanele care transportă produse agricole în perioada recoltării, chiar și pe caniculă

Agricultorii din Republica Moldova pot transporta produsele recoltate din culturile de grupa I fără a fi afectați de restricțiile de circulație aplicate pe timp de caniculă. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) informează că, potrivit unui ordin comun semnat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Afacerilor Interne, transportul agricol este permis inclusiv în condiții de temperaturi extreme.

Astfel, restricțiile de circulație pentru vehiculele cu masa totală de peste 12 tone nu se aplică transportului produselor agricole pe perioada recoltării, chiar dacă sunt emise coduri portocalii sau roșii de caniculă.

Prin urmare, agricultorii pot transporta producția recoltată fără restricții, pe tot parcursul zilei, cu respectarea normelor de siguranță rutieră.

Interdicția generală pentru alte tipuri de vehicule de mare tonaj (peste 12 tone) rămâne valabilă în intervalul 10:00–20:00, pe toate drumurile naționale, pentru a proteja infrastructura rutieră și a preveni accidentele rutiere în condiții de temperaturi extreme.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Procuratura Generală confirmă: Veaceslav Platon a scăpat de arest. A fost eliberat pe cauțiune

Procuratura Generală confirmă eliberarea din arest, pe cauțiune, a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Potrivit PG, decizia a fost luată după ce acesta a îndeplinit condițiile stabilite de instanță.

„Totodată, instanța a stabilit un șir de interdicții, inclusiv interdicția de a deține documente de călătorie internaționale. Mai mult, numitul a fost obligat să se prezinte la poliție în anumite zile și ore”, anunță Procuratura Generală în comunicatul emis pe 25 iulie.

Potrivit sursei, examinarea cererilor de extrădare continuă.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea lui sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei. Procurorii britanici au comunicat că intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”, iar decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Totuși, pe 25 iulie, Veaceslav Platon a publicat mai multe mesaje pe rețelele de socializare, inclusiv o fotografie făcută pe o stradă din Londra, însoțită de comentariul: „Destul de ciufulit, dar nu învins”. Jurnalista Natalia Morari, cu care Platon are un copil, a confirmat pe canalul său de Telegram că mesajul în care Platon anunță că este „din nou” alături de urmăritorii săi a fost scris de omul de afaceri, sugerând astfel că acesta a fost eliberat din arest.

***

Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane. O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: