FOTO Steagul Republicii Moldova, din nou pe Everest. Vladislav Zotea: „Visele devin realitate”
Full Article 2 minutes read

FOTO Steagul Republicii Moldova, din nou pe Everest. Vladislav Zotea: „Visele devin realitate”

Pe 19 mai, moldoveanul Vladislav Zotea a escaladat muntele Everest. Totodată, la doar câteva ore distanță, alpinistul a urcat și muntele Lhotse I din masivul Himalaya. Bărbatul a anunțat depre performanța sa printr-o postare pe rețelele de socializare. 

„Visele devin realitate. 19 mai, Summit Everest 8848m, cel mai mare munte din lume. 20 mai, summit Lhotse 8516m, al patrulea cel mai mare munte”, a anunțat Vladislav Zotea.

Până în ianuarie 2023, 6 338 de persoane din întreaga lume au escaladat Muntele Everest și au atins vârful acestuia, conform High Adventure Expedition. Printre acești oameni, se regăsesc și trei persoane din Republica Moldova.

Este vorba despre:

  1. Andrei Carpenco – 20 mai 2009;
  2. Mircea Baciu – 24 mai 2019;
  3. Olga Țapordei – 23 mai 2021.

Începând cu anul 2021, costul mediu pentru un loc într-o echipă comercială pe Everest, fie din Tibet, fie din Nepal, este de 44 500 de dolari. O tentativă minimalistă de escaladare a muntelui ar putea fi organizată pentru aproximativ 20 000 de dolari. O expediție privată costă 200 000 de dolari.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Vladislav Zotea (@zotea_always_best)

FOTO Steagul Republicii Moldova, din nou pe Everest. Vladislav Zotea: „Visele devin realitate”

Amintim că un alpinist moldovean a murit în tabăra IV de pe Muntele Everest în dimineața zilei de 17 mai. Potrivit oficialilor taberei de bază, Victor Brinza și-a dat ultima suflare dupa ce s-a îmbolnăvit la South Col. Alpinistul a făcut parte din expediția condusă de Himalayan Traverse Adventure.

În acest sezon, numărul persoanelor care și-au pierdut viața pe Everest a ajuns la șase. Anterior, patru alpiniști Sherpa și un medic american au murit pe Everest.

Potrivit The Kathmandu Post, tabara IV de pe Muntele Everest se află la la 7920 înălțime.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: