Fox News plătește 787,5 milioane de dolari și evită un proces de defăimare, după ce a susținut teza „fraudei” la alegerile SUA din 2020
Full Article 4 minutes read

Fox News plătește 787,5 milioane de dolari și evită un proces de defăimare, după ce a susținut teza „fraudei” la alegerile SUA din 2020

Televiziunea Fox fusese dată în judecată pentru 1,6 miliarde de dolari de Dominion Voting Systems, care a spus că postul de știri i-a afectat reputația prin propagarea unor teorii false ale conspirației ce susțineau că la scrutinul de acum trei ani, mașinile sale de vot au luat pur și simplu voturi de la Donald Trump și le-au transferat democratului Joe Biden, scrie Libertatea.

Fox News a acceptat marți să plătească aproape 800 de milioane de dolari pentru a evita un proces intentat de compania producătoare de mașini de vot Dominion Voting Systems, care ar fi scos la iveală modul în care televiziunea a promovat teza trumpistă a „fraudării” alegerilor prezidențiale din 2020.

Înțelegerea dintre Fox și Dominion a fost anunțată marți, chiar în momentul în care procesul propriu-zis, care ar fi dat multe bătăi de cap și publicitate negativă televiziunii, ar fi trebuit să înceapă.

„Adevărul contează. Minciunile au consecințe”, a declarat Justin Nelson, avocatul companiei Dominion, în fața unui tribunal din Delaware, după ce judecătorul Eric Davis de la Curtea Superioară a anunțat acordul.

Nu se știe dacă dincolo de plata celor 787,5 milioane de dolari, Fox va trebui să mai suporte alte consecințe. Reprezentanții televiziunii au recunoscut într-o declarație „hotărârile judecătorești prin care s-a constatat că anumite afirmații despre Dominion sunt false”, dar nu au oferit scuze.

„Sperăm că decizia noastră de a rezolva această dispută cu Dominion pe cale amiabilă permite țării să depășească aceste probleme”, a declarat Fox.

Tranzacția, scrie Associated Press, reprezintă o sumă semnificativă chiar și pentru o companie de mărimea Fox. Mai exact, reprezintă aproximativ un sfert din cele 2,96 de miliarde de dolari pe care compania a raportat că le-a câștigat anul trecut.

Propaganda nord-coreeană „este mai nuanțată”

Dominion acționase în instanță televiziunea Fox pentru 1,6 miliarde de dolari, susținând că postul de știri a afectat reputația companiei prin propagarea unor teorii false ale conspirației care susțineau că mașinile sale de vot au luat pur și simplu voturi de la fostul președinte Donald Trump și le-au transferat democratului Joe Biden.

Dominion și-a propus să demonstreze în proces că Fox a acționat cu rea intenție în difuzarea unor acuzații despre care știa că sunt false, sau cu „nepăsare” față de adevăr.

În acest scop, compania a prezentat mai multe e-mailuri interne și mesaje care arătau cum directori și moderatori ai Fox admiteau că acuzațiile sunt necredibile, dar alegeau totuși să le difuzeze și chiar să le promoveze pe post. „Sidney Powell minte, apropo.

Am prins-o. Este o nebunie”, îi scria vedeta Fox Tucker Carlson colegei sale Laura Ingraham pe 18 noiembrie 2020, cu referire la consiliera lui Trump, care promova intens teoria fraudării alegerilor în direct la Fox. „Sidney este complet nebună. Nimeni nu va lucra cu ea.

La fel și cu Rudy”, i-a răspuns Ingraham, vorbind despre Rudy Giuliani. „Telespectatorii noștri sunt oameni de treabă și o cred”, a adăugat Carlson, clarificând că el nu o crede.

Mesajele au arătat de asemenea, că îndoielile cu privire la teoriile echipei lui Trump erau împărtășite la cel mai înalt nivel al Fox Corporation, Rupert Murdoch, președintele companiei, calificând afirmațiile lui Trump drept „lucruri cu adevărat nebunești”.

Președintele Fox News, Jay Wallace, a concluzionat la un moment dat că propaganda nord-coreeană „este mai nuanțată” decât cea a moderatorului Lou Dobbs de la Fox Business, între timp concediat din companie.

În emisiunea sa de la Fox Business Network, „Lou Dobbs Tonight”, Dobbs promova constant, în perioada postelectorală, teza fraudării alegerilor. Memoriul depus de Dominion în instanță a mai arătat că Suzanne Scott, directoarea executivă a Fox News Media, era perfect conștientă de faptul că afirmațiile lui Trump erau nefondate.

Când un alt ziar al lui Murdoch, The New York Post, a publicat un editorial în care îi cerea lui Trump să renunțe la scandal și să accepte înfrângerea, Scott l-a distribuit pe scară largă în rândul personalului său.

Murdoch i-a mulțumit apoi pentru acest gest. Înregistrările făcute publice au sugerat că Fox promova teza falsă a fraudei electorale în parte pentru a recâștiga telespectatorii conservatori care schimbaseră canalul după ce televiziunea concluzionase în mod corect că Biden a câștigat scrutinul în statul Arizona – unul extrem de important pentru rezultatul final.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: