Fracțiunea Partidului „Șor” a fost lichidată. Reprezentanții formațiunii – excluși din Biroului permanent al Parlamentului și din delegații
Full Article 2 minutes read

Fracțiunea Partidului „Șor” a fost lichidată. Reprezentanții formațiunii – excluși din Biroului permanent al Parlamentului și din delegații

Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței de plenare din 22 iunie, un pachet de hotărâri în vederea executării Hotărârii Curții Constituționale prin care Partidul Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional. Fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor s-a abținut de la vot.

Astfel, Fracțiunea Partidului Politic „Șor” a încetat de drept, iar reprezentanții formațiunii au fost excluși din componența Biroului permanent al Parlamentului și din delegațiile Parlamentului Republicii Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și organizațiile parlamentare bilaterale. De asemenea, deputații au aprobat modificări în componența nominală a comisiilor permanente și a grupurilor parlamentare de prietenie.

Conform Hotărârii Curții Constituționale, reprezentanții și membrii Partidului Politic „Șor”, care la data pronunțării hotărârii respective exercită mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiunii parlamentare. Prin aceeași decizie a Curții Constituționale, listele candidaților supleanți din partea Partidul Politic „Șor” în Parlament au fost declarate nule.

Astfel, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan și Denis Ulanov au devenit deputați independenți. Pe 27 aprilie 2023, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat în dosarul „frauda bancară”, a rămas fără mandatul de deputat.

***

Curtea Constituțională a pronunțat pe 19 iunie hotărârea prin care Partidul „ȘOR” este declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare.

Decizia Înaltei Curți a fost salutată de președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și șeful legislativului Igor Grosu. De cealaltă parte, liderul fugar al Partidului „ȘOR” Ilan Șor și vicepreședinta formațiunii Marina Tauber au condamnat hotărârea. Tauber a menționat că hotărârea CC va fi contestată la Curtea Europeană.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: