VIDEO FSB susține că ar fi împiedicat pregătirea asasinării jurnalistelor Simonian și Sobceak
Full Article 3 minutes read

VIDEO FSB susține că ar fi împiedicat pregătirea asasinării jurnalistelor Simonian și Sobceak

FSB-ul rusesc anunță că a dejucat asasinarea propagandistei și șefei televiziunii ruse „Russia Today” Margarita Simonyan și a controversatei jurnaliste Xenia Sobceak. Presa pro-Kremlin scrie că în spatele așa-numitelor atentate ar fi stat serviciile speciale din Ucraina, informează Meduza

„La Moscova și în regiunea Reazan au fost reținuți neonaziști din grupul Paragraf-88, care colectau informații la adresele de lucru și de reședință ale lui Simonyan și Sobchak. Reținuților le-a fost confiscată o pușcă de asalt Kalașnikov cu 90 de cartușe, bastoane din cauciuc, cuțite și cătușe”, a anunțat TASS.

Totodată, TAS scrie că persoanele reținute de FSB au confirmat că pregătesc tentative de asasinat la instrucțiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), pentru o recompensă de 1,5 milioane de ruble pentru fiecare crimă (aproximativ 166 200 de dolari).

Imagini cu unul dintre suspecții care, potrivit FSB, ar fi pregătit asasinarea Margaritei Simonyan și a Xeniei Sobceak a fost publicat de RT. Tânărul se prezintă drept Mihail Balașov și susține că a creat un „grup neo-nazist” și că a primit ordin de la serviciile speciale ucrainene să omoare jurnalistele.

Arma Kalașnikov și banii pentru asasinare ar fi trebuit să-i primească printr-un intermediar.

„Când am ajuns la locul unde trebuia să se afle această armă, am fost prins de serviciile speciale”, a declarat Mihail Balașov.

Amintim că în primăvara anului 2022, FSB-ul rusesc a raportat arestarea unui grup de persoane, care ar fi plănuit o tentativă de asasinat asupra prezentatorului TV Vladimir Soloviov. Unul dintre deținuți a spus apoi că a fost planificată și uciderea „oamenilor care făc propagandă”, redactorul-șef al RT Margarita Simonyan, precum și prezentatorii TV Dmitri Kiselev, Olga Skabeeva, Evghenii Popov și soțul lui Simonyan, Tigran Keosayan.

Pe 19 mai 2023, Margarita Simonyan a declarat că i-a fost trimis un colet cu „urme de explozibil” pe el. La scurt timp, aceasta a precizat că coletul provine din Hong Kong, iar înăutru se afla o jucărie sexuală. Ulterior, aceasta a precizat că pachetul provine din Hong Kong, iar în interiorul acestuia nu s-a depistat niciun obiect periculos.

De menționat că Xenia Sobciak a părăsit Rusia în noaptea spre 26 octombrie și a ajuns în Lituania prin Belarus, datorită faptului că deține și pașaportului Israelului. Potrivit presei ruse, jurnalista ar fi fost informată că urmează să fie reținută. Informația nu a fost confirmată oficial.

TASS a anunțat ulterior că Sobciak are statut de bănuit într-un dosar privind extorcare de fonduri în mărimi deosebit de mari de la compania de stat „Rosteh”. Aceasta riscă până la 15 ani de închisoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: