Guțul nu-și pierde speranța. Le-a trimis scrisori lui Sandu, Recean și Grosu
Full Article 2 minutes read

Guțul nu-și pierde speranța. Le-a trimis scrisori lui Sandu, Recean și Grosu

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală. Guvernatoarea a anunțat despre acest lucru în cadrul unei ședințe a Adunării Populare din regiune, scrie gagauzinfo.md.

„Da, am apelat la Parlament, la Guvern și la președintele Republicii Moldova. Până acum, într-adevăr, e tăcere. Nu avem niciun răspuns”, a spus Evghenia Guțul.

Aleasa locală a subliniat că, în ciuda absenței unui răspuns din partea Chișinăului, atât ea, cât și echipa sa, sunt „pregătiți pentru dialog”.

Amintim că Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova.

Recent, Guțul a declarat pentru presa de la Moscova că s-ar putea să nu fie inclusă în componența Cabinetului de miniștri, din cauza faptului că face parte din echipa politicianului fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Tot atunci, Guțul a spus că numirea sa în componența echipei guvernamentale „este o chestiune secundară, care va rămâne pe conștiința Maiei Sandu”. Anterior, președinta țării a dat asigurări că va ține cont de prevederile legale, chiar dacă „în cadrul alegerilor din UTA Găgăuzia procesele democratice au fost viciate”.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret prezidențial. De la învestirea în funcție a Evgheniei Guțul au trecut aproape 2 luni de zile, însă președinta Maia Sandu nu a semnat încă decretul prin care aceasta este desemnată membru al Guvernului.

Precizăm în acest context că precedenta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, aleasă în această funcție la 22 martie 2015, a fost inclusă în Guvern pe data de 15 aprilie a aceluiași an, printr-un decret al președintelui de atunci, Nicolae Timofti.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: