„Încă o mână întinsă în buzunarul locuitorilor”. Consilierii PAS cer anularea taxei de 120 de lei, impusă locuitorilor capitalei
Full Article 4 minutes read

„Încă o mână întinsă în buzunarul locuitorilor”. Consilierii PAS cer anularea taxei de 120 de lei, impusă locuitorilor capitalei

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a criticat noua taxă de salubrizare, în mărime de 120 de lei. Consilierii consideră că aceasta nu va rezolva problema managementului deșeurilor din municipiu și că, de fapt, aceasta are drept scop compensarea pierderilor din bugetului municipiului, cauzate de „favorurile edilului pentru apropiații săi”. Membrii fracțiunii au anunțat că au pregătit un proiect de lege privind anularea taxei respective, pe care-l vor propune pentru includerea pe ordinea de zi la ședința de astăzi a CMC-ului.

Pe 20 iunie, PAS din CMC a organizat un briefing de presă în fața sediului primăriei Chișinău. Vicepreședinta fracțiunii, Zinaida Popa, a criticat taxa de salubrizare în mărime de 120 de lei, pe motiv că ar fi nejustificată.

Cred că fiecare chișinăuian a primit o factură nouă în cutiile poștale.Valoarea acestei facturi începe de la 120 de lei, minim, și poate ajunge la suma de 480-600 de lei, în funcție de numărul de persoane înscrise la acel apartament. Această taxă numită de salubrizare este una inițiată exclusiv de Ivan Ceban. Este o modalitate a primarului de a mai scoate bani din buzunarul fiecărui chișinăuian pentru a mai suplini bugetul municipal cu minim 60 milioane de lei. Este evident că acest lucru este o povară suplimentară pentru familiile din municipiu, impusă netransparent și pe sub masă de către Ivan Ceban pentru a acoperi pierderile și cedările frauduloase ale primarului în favoarea prietenilor și susținătorilor săi. (…) Nu existat niciodată și nu ni s-a oferit în Consiliul Municipal nicio explicație sau justificare cu privire la noua taxă de salubrizare. Această taxă este încă o “mână întinsă” în buzunarul locuitorilor din Municipiu”, a spus aceasta.

Zinaida Popa a mai declarat că noua taxă de salubrizare nu va rezolva problema gestionării deșeurilor din municipiu.

Invenția birului pentru curățenie nu rezolvă de fapt problema management-ului deșeurilor și gunoiului din Municipiul Chișinău. El vizual paote și va dispărea de pe străzi însă va deveni o bombă ecologică sub coasta chișinăuienilor și locuitorilor din suburbii. Camuflarea problemei și măturarea ei sub covor este o practică normală și obișnuită pentru administrația lui Ivan Ceban. Doar că acest gunoi, o să vină timpul și o să pută. Depozitarea celor 600 de tone zilnice la Țâțăreni are un impact negativ semnificativ asupra mediului și afectează direct calitatea vieții locuitorilor din zonă. Acesta este un eșec al administrației lui Ivan Ceban, care pune în pericol nu numai resursele financiare și banii fiecărui chișinăuian, dar și sănătatea și siguranța lor”, a spus ea.

La rândul său, consilierul Dumitru Ivanov a declarat că fracțiunea PAS nu a susținut niciodată adoptarea acestei taxe de salubrizare și a pregătit un proiect de lege privind anularea acesteia.

Ne angajăm să apărăm interesele cetățenilor, și, în acest sens, am elaborat un proiect de decizie prin care cerem anularea acestei taxe de salubrizare și inițierea unei discuții largi despre ce înseamnă un – “Oraș curat și confortabil”, dar nu din banii cetățenilor, dar din profesionalismul și priceperea aleșilor locali. La ședința Consiliului Municipal Chișinău de astăzi vom propune includerea în mod prioritar pe ordinea de zi a proiectului de decizie privind anularea taxei de “Gunoi a lui Ceban”. Mizăm pe susținerea consilierilor municipali, cărora le pasă de locuitorii Municipiului și sperăm că interesul oamenilor va fi mai presus decât interesele “gunoierilor politici”, a spus acesta.

Menționăm că primarul Ion Ceban nu a comentat deocamdată declarațiile consilierilor PAS.

***

Amintim că taxa de salubrizare a fost votată în decembrie 2022 și a început să fie aplicată de la începutul lui 2023. Taxa este de 120 lei per persoană, anual.

Ion Ceban declara anterior că aceasta ar urma să genereze venit la bugetul municipal de cca 100 de milioane de lei. „Ne propunem ca aceste taxe să fie cu destinație specială, astfel ca toți acești bani să fie direcționați pentru reabilitarea curților blocurilor de locuințe: amenajarea teritoriului aferent, reparația acoperișurilor, a scărilor, a ușilor de la intrare în bloc, a geamurilor, dar și carosabilul, trotuarele”, a spus el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: