Îndemnul lui Navalnîi pentru cazul în care va fi omorât: „Dacă s-a întâmplat asta, înseamnă că…”
Full Article 2 minutes read

Îndemnul lui Navalnîi pentru cazul în care va fi omorât: „Dacă s-a întâmplat asta, înseamnă că…”

În 2022, înainte de a ajunge în închisoare, politicianul rus Alexei Navalnîi a acordat un interviu pentru presa străină. Navalnîi a fost întrebat atunci ce ar trebui să facă susținătorii săi, în cazul morții sale. „Nu vă dați bătuți!” – le-a transmis el.

„Nu vă dați bătuți. Dacă s-a întâmplat asta, înseamnă că suntem deosebit de puternici în acest moment, de vreme ce au decis să mă ucidă. Trebuie să folosiți această putere, să nu vă dați băuți. Amintiți-vă că suntem o forță imensă, care se află sub jugul tipilor ăștia răi doar pentru că nu ne putem da seama cât puternici suntem cu adevărat. Tot ce trebuie pentru ca răul să învingă este inacțiunea oamenilor buni. De aceea nu trebuie să nu acționați”, a răspuns el.

Principalul critic și opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi, a decedat în închisoare. Anunțul a fost făcut de serviciul rus al penitenciarelor pe 16 februarie și confirmat de Kremlin. Potrivit autorităților ruse, politicianul rus ar fi decedat în celula sa, după ce s-a simțit rău după o plimbare afară. Familia și avocatul lui Navalnîi nu au comentat și nici confirmat deocamdată decesul acestuia, însă au anunțat că întreprind toate măsurile pentru a elucida circumstanțele cazului. De menționat că pe 15 februarie, cu doar cu o zi înainte de deces, Navalnîi s-a adresat judecătorilor prin videoconferință. Ultimele imagini cu el viu pot fi văzute – AICI.

Moartea lui Navalnîi a fost comentată, între timp, atât la Chișinău, cât și în întreaga lume. Liderii UE și politicienii moldoveni consideră că opozantul rus a fost omorât, iar de vină ar fi Rusia. Detalii – AICI. Mesaje au fost transmise inclusiv de președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Cei doi oficiali susțin că decesul lui Navalnîi este „o reamintire a opresiunii regimului asupra opoziției” și că Moldova, dar și întreaga lume, „trebuie să continue să reziste brutalității Kremlinului și să apere valorile democratice”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: