Înțelegerea cu Șor a picat? Șeful legislativului de la Comrat: „Ne-am înțeles că nu vom încălca legea, după învestire totul s-a schimbat”
Full Article 4 minutes read

Înțelegerea cu Șor a picat? Șeful legislativului de la Comrat: „Ne-am înțeles că nu vom încălca legea, după învestire totul s-a schimbat”

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, susține că politicianul fugar, Ilan Șor, și-ar fi schimbat atitudinea față de Găgăuzia, după învestirea bașcanului Evghenia Guțul, susținută în campania electorală de ex-Partidul „ȘOR”, declarat neconstituțional, între timp. Alesul local l-a chemat pe Șor să își îndeplinească promisiunile date găgăuzilor în campanie și a negat acuzațiile controversatului politician, potrivit cărora prin refuzul Adunării Populare de a aproba Comitetul Executiv de la Comrat, s-ar stopa și implementarea proiectelor promise de Guțul în campania electorală.   

„În ceea ce îl privește pe Șor, după cum știți, eu m-am întâlnit cu el, pentru că am văzut că a câștigat echipa lui, Guțul. M-am gândit la viitorul Găgăuziei, pe ce cale vom merge. Prima dată, parcă, am găsit limbă comună și ne-am înțeles că nu vom încălca legea. În ultima vreme, după inaugurare, totul s-a schimbat. Cerințele lui au fost cu totul diferite, iar eu m-am opus categoric. Azi spun că vom face totul conform legii. Altă cale nu vom avea”, a declarat Dmitrii Constantinov într-un interviu.

Președintele Adunării Populare a negat acuzațiile lui Șor, potrivit cărora Evghenia Guțul nu își poate îndeplini promisiunile date găgăuzilor în campanie deoarece legislativul local ar refuza să numească echipa lui Șor, propusă în funcții pentru fotolii în Executiv.

„Planul B a fost legea. Înțelegeam perfect că ceea ce el va propune și ceea ce va face este una. Găgăuzia și eu sperăm mereu că cineva ne va ajuta  prietenește, omenește. Dacă vedem că ajutorul ne este acordat cu un scop anume, atunci Găgăuzia se oprește și decide singură ce face mai departe. (…) Promisiunile făcute de Șor le așteptăm. El a spus că din 15 mai după alegeri vor începe proiectele. Acum foarte mult se vorbește că Adunarea Populară pune bețe-n roate în alegerea și numirea Comitetului Executiv și de asta s-a fi oprit. Este o absurditate totală. Aceste proiecte nu sunt finanțate de Găgăuzia. Adunarea Populară nu are absolut nimic cu aceste proiecte. Aceste proiecte trebuie să fie implementate de investitori. Noi nu avem nicio atribuție la acești bani. Nu putem să ne oprim o parte din bani, așa cum spune Șor. Este o prostie”, a mai declarat Constantinov.

Amintim că Evghenia Guțul, candidata ex-partidului lui Șor la funcția de bașcan, a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie, curent. La câteva zile distanță, pe 27 iulie, Șor a anunțat virtual, din Israel, membrii Comitetului Executiv de la Comrat, pe care a numit-o „o echipă de vis”. Adunarea Populară a Găgăuziei a respins, însă, repetat echipa lui Șor. Prima dată s-a întâmplat din cauză că membrii echipei guvernatorului nu cunosc limba găgăuză, iar a doua oară, pe 4 august – pentru că Guțul ar fi prezentat o structură incorectă a Executivului. Șor și Guțul au calificat atunci decizia drept o „imaturitate politică”. Mai mult, Șor l-a acuzat pe Constantinov că ar bloca intenționat numirea noului Executiv, după ce propunerea sa de a numi așa zisele rude, amante și copii în executivul local a fost respinsă de Șor. Constantinov a negat acuzațiile, calificându-le drept un „fals”.

Reamintim în acest context că Dmitrii Constantinov, împreună cu deputatul local Ilia Uzun și activistul Mihail Vlah au avut o întrevedere cu fugarul Ilan Șor, pe 19 mai, la câteva zile după ce Evghenia Guțul a fost aleasă bașcan al Găgăuziei. Atunci Șor, care se ascunde de justiția moldovenească în Israel, de patru ani, a făcut publică imaginea de la întrevedere, cu mențiunea că la întâlnire au fost discutate „lucruri importante”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: