Iohannis: NATO are un răspuns pregătit, pe măsură, pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România
Full Article 4 minutes read

Iohannis: NATO are un răspuns pregătit, pe măsură, pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România

Președintele României Klaus Iohannis a spus că țara sa va continua să fie alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistență financiară, expertiză și sprijin politic fără precedent. La fel, Iohannis a vorbit despre importanța aprofundării formatelor trilaterale ale țării sale, unul dintre acestea fiind „România – Republica Moldova – Ucraina”. Precizările au fost făcute de șeful statului român în cadrul unei întrevederi cu șefii de misiuni diplomatice, șefii oficiilor consulare și directorii Institutelor culturale românești. În cadrul discuției cu aceștia, Iohannis s-a referit și la răspunsul pregătit al NATO „pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România”. 

Președintele României Klaus Iohannis a susținut, pe 29 august – la Palatul Cotroceni, un discurs cu prilejul primirii șefilor de misiuni diplomatice, a șefilor oficiilor consulare și a directorilor Institutelor culturale românești cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Consecințele nocive la nivel global ale războiului de agresiune de la granițele noastre au determinat adaptarea noastră rapidă și formularea de răspunsuri ferme pe o linie clară și puternic asumată a politicii noastre externe. Dumneavoastră v-ați aflat, de nenumărate ori, în prima linie a efortului de gestionare a efectelor acestui război, punând în mișcare mecanismele și instrumentele diplomatice și consulare, propunând abordări inovative și demonstrând constant relevanța unei diplomații eficiente”, a spus Iohannis șefilor de misiuni diplomatice, șefilor oficiilor consulare și directorilor Institutelor culturale românești.

El a adăugat că România va continua să sprijine multidimensional și cuprinzător Ucraina, atât timp cât va fi necesar.

Totodată, vom continua să fim alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistență financiară, expertiză și sprijin politic fără precedent, în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar și în construcția unui stat sigur și prosper, pentru toți cetățenii săi. Prioritatea momentului constă în obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. Ambele state au nevoie de menținerea angajamentului și a sprijinului ferm al Uniunii și al statelor sale membre față de viitorul lor european”, a menționat Iohannis.

În ceea ce privește rolul României în NATO, Iohannis a adăugat că la Summitul de la Vilnius România şi-a atins toate obiectivele.

Am marcat pași decisivi în consolidarea securității noastre colective, iar sarcina dumneavoastră este de a acționa hotărât pentru implementarea deciziilor Summitului. Pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are, datorită adoptării noilor planuri de apărare, un răspuns pregătit, pe măsură. Este creat și cadrul necesar pentru aducerea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziționarea de echipamente. O repet: România și cetățenii săi beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga noastră istorie”, a precizat Iohannis.

În cadrul discursului său, Iohannis a mai spus că pentru a-și atinge obiectivele România trebuie să-și utilizeze forța parteneriatelor bilaterale sau a formatelor de cooperare „pe care le-am inițiat sau transformat în instrumente eficiente de politică externă”.

Astfel, vom continua să aprofundăm relațiile bilaterale cu partenerii europeni, mai ales cu cei strategici sau cu relevanță strategică: Germania, Franța, Spania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Belgia, Ungaria și statele baltice. Totodată, este esențial să aprofundăm formatele trilaterale consolidate sau lansate în ultimii ani. Mă refer la trilateralele România – Polonia – Turcia, România – Republica Moldova – Ucraina, România – Polonia – Spania, fiecare fiind construită pe o logică de cooperare eficientă și țintită. Trebuie să vă concentrați în continuare și pe relațiile cu partenerii noștri strategici din Caucazul de Sud, Azerbaidjan și Georgia, precum și cu Armenia, având în vedere importanța acestei regiuni sub aspect energetic și din punctul de vedere al rolului său în configurația politică, economică și de securitate de la Marea Neagră”, a conchis Iohannis.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: