Iohannis solicită oprirea imediată a agresiunii militare ruse în Ucraina: „România va impune măsuri ferme de răspuns”
Full Article 2 minutes read

Iohannis solicită oprirea imediată a agresiunii militare ruse în Ucraina: „România va impune măsuri ferme de răspuns”

Președintele României, Klaus Iohannis, solicită oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei. Apelul șefului statului român vine după ce în noaptea de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni militare în Ucraina.

„Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale”, declară Iohannis.

Președintele Iohannis mai spune că în coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns.

„Solicit oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei! Totodată, fac un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor”, spune el.

Totodată, Iohannis și asigură pe toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, că România este pregătită să ofere asistența consulară necesară. „Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă! Cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa”, se arată în declarația lui Iohannis.

De menționat că, în noaptea de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni militare în Ucraina.

Joi, 24 februarie, și președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că introduce stare de război. Anunțul a fost făcută în cadrul unei adresări către popor.

Totodată, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a înregistrat o adresare video de 11 minute. 9 dintre acestea a vorbit în rusă și s-a adresat cetățenilor Federației Ruse. Liderul de la Kiev le-a cerut să își asculte „vocea rațiunii” și a menționat că de fiecare dintre ei depind consecințele care ne așteaptă, întrucât ceea ce se întâmplă acum „poate fi începutul unui mare război pe continentul european”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: