Își continuă activitatea fără nicio problemă: Cel puțin 5 site-uri blocate de SIS înainte de alegeri au fost „clonate”
Full Article 3 minutes read

Își continuă activitatea fără nicio problemă: Cel puțin 5 site-uri blocate de SIS înainte de alegeri au fost „clonate”

Cel puțin cinci site-uri, blocate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în luna octombrie a acestui an, chiar înainte de alegerile locale generale din 5 noiembrie, au reușit să își „cloneze” conținutul și să-l facă accesibil publicului din Republica Moldova. Cel puțin asta indică portalul Mediacritica, care a făcut o analiză a site-urilor blocate se SIS și a „clonelor” apărute la scurt timp.  

De la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în țara vecină, Ucraina, mai multe portaluri naționale și nu doar, au fost blocate de SIS pentru manipulare și dezinformare. Și în anul 2023, SIS a emis periodic ordine de blocare a resurselor online care „alterează spațiul informațional” al Republicii Moldova. Sursa citată precizează că doar în luna octombrie, înaintea alegerilor locale generale, au fost blocate peste 50 de pagini web: 22 site-uri pe 24 octombrie și alte 31 – pe 30 octombrie. Între acestea, o bună parte „sunt direct gestionate de către Federația Rusă”, după cum a precizat directorul SIS, Alexandru Musteața. Mediacritica scrie că, dintre cele autohtone, majoritatea și-au creat, la scurt timp, „clone”, prin care își continuă activitatea.

„O căutare pe care am realizat-o rapid a scos la iveală că cel puțin cinci site-uri vizate și-au creat „clone” accesibile publicului din Republica Moldova. Vorbim despre KP.md, Cenzura.md, Tv6.md,  Publika.md, Enews.md”, precizează sursa citată.

De exemplu, potrivit Mediacritica, KP.md în continuare publică articole cu amestec între fapte și opinii, lipsa dreptului la replică, conținut ce manipulează, cu încălcări ale altor norme deontologice și utilizând diferite tipuri de tehnici de manipulare.

Un alt exemplu este și site-ul Cenzura.md, care s-a transformat, potrivit sursei citate, în 1984.md. La rubrica „Despre noi”, pe site-ul 1984.md pot fi găsite informații despre Cenzura.md. Știrile pun într-o lumină pozitivă bașcana Găgăuziei și echipa fugarului Ilan Șor.

Și „clona” site-ului Tv6.md este accesibilă publicului, fără nicio problemă, cu aceeași politică editorială ca a sursei primare, blocată la solicitarea SIS. Ca și în cazul portalului Cenzura.md, noul portal web pe care a emigrat conținutul TV6.MD pune într-o lumină pozitivă bașcana Găgăuziei și echipa fugarului Ilan Șor.

Amintim că directorul SIS, Alexandr Musteață, a declarat, anterior, că „SIS cunoaște despre acțiunile de eludare a blocării prin creare de subpagini”: „Specialiștii deja lucrează la identificarea soluțiilor pentru a asigura o aplicare eficientă a acestor decizii luate în scopul asigurării securității informaționale a cetățenilor noștri”.

Citește mai multe detalii la acest subiect pe portalul mediacritica.md.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: