„Israelul vrea să avertizeze Rusia în privința susținerii Hamas? Să-l extrădeze pe Șor”. Editorial Bloomberg despre relațiile dintre Moscova și Tel Aviv
Full Article 4 minutes read

„Israelul vrea să avertizeze Rusia în privința susținerii Hamas? Să-l extrădeze pe Șor”. Editorial Bloomberg despre relațiile dintre Moscova și Tel Aviv

Editorialistul prestigioasei publicații Bloomberg, Marc Champion, a publicat pe 7 noiembrie o analiză despre relațiile diplomatice dintre Tel Aviv și Moscova – un susținător al grupării teroriste Hamas care duce un război împotriva Israelului. Analistul sugerează că autoritățile israeliene ar trebui să îl extrădeze în Moldova pe Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară” și stabilit în Israel, care ar fi un aliat al Moscovei, potrivit Serviciului de Informații și Securitate al Moldovei. 

Dacă Israelul dorește să semnaleze Kremlinului că sprijinul său pentru Hamas are consecințe, are un instrument pregătit: să-l extrădeze pe Ilan Șor, omul de afaceri și politicianul care a fugit din Moldova în timp ce făcea apel la condamnarea sa într-un caz de fraudă bancară de un miliard de dolari”, se arată în analiză.

Marc Champion a explicat că autoritățile de la Moscova și Ilan Șor colaborează pentru a înlătura guvernarea pro-europeană din Republica Moldova.

Răsturnarea guvernului pro-occidental al președintelui Maia Sandu a fost un obiectiv secundar al planurilor Kremlinului atunci când a invadat Ucraina în februarie anul trecut.Frustrată pe câmpul de luptă înainte de a putea ajunge la granița moldovenească și înfuriată de decizia lui Sandu de a solicita aderarea la UE, Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale și energie electrică a națiunii. (…) Șor a încercat să profite de nemulțumirea rezultată, finanțând proteste regulate, cerând demisia guvernului, răspândind dezinformare prin intermediul instituțiilor sale de mass media și promițând revenirea la energie ieftină și îmbrățișarea Rusiei odată ce „regimul” lui Sandu va dispărea”, se mai arată în text.

Totodată, editorialistul a subliniat că SUA a impus sancțiuni împotriva lui Șor pentru corupție sistemică în Moldova, dar și faptul că acesta finanța cu bani veniți din Rusia pentru a finanța activități politice.

„Toate acestea sunt motive suficiente pentru a trimite acasă un infractor condamnat și pentru a pune capăt folosirii Israelului ca un refugiu din care să submineze o altă democrație. Dar procurorii israelieni acționează cu întârziere. Li s-a cerut pentru prima dată să ia în considerare extrădarea lui Șor în februarie 2020. (…) Procurorii israelieni au început să ceară informații despre cazul său în apeluri Zoom și e-mailuri în acest an, când Moldova și-a modificat cererea de extrădare în consecință, dar acest lucru a încetat după 7 octombrie, mi-a spus Veronica Dragalin, procuror-șef anticorupție al Moldovei”, se indică în analiză.

Champion a remarcat că, după patru ani, Ministerul Justiției din Israel nu a decis încă dacă va trimite extrădarea lui Șor în instanță pentru a se pronunța.

Cazurile de extrădare sunt, de asemenea, în mod notoriu, dificile și politizate, cu atât mai mult atunci când – ca în cazul Israelului și al Moldovei – nu există un tratat care să faciliteze procesul. Acest lucru lasă decizia în întregime la discreția Guvernului israelian, iar acesta are capacitatea de a-l extrăda pe Șor pentru a răspunde în fața justiției și de a-i elimina banii și mass-media din politica moldovenească, dacă ar dori. În acest proces, poate zădărnici o operațiune de influență rusă într-un loc care contează pentru Kremlin. Nu ar trebui să fie o decizie atât de dificilă”, a conchis Champion, în material.

***

Amintim că Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în Israel în urmă cu patru ani, adică în 2019 – unde, potrivit unor investigații jurnalistice, trăiește în lux. După ce în iunie 2023, partidul care îi purta numele a fost declarat neconstituțional, în Moldova s-au activitat partidele „Renaștere” și „Șansă“, prin care Ilan Șor a continuat să se implice în politica din Moldova. Pe 3 noiembrie, cu două zile înainte de alegerile locale, Partidul „Șansă” a fost exclus din cadrul scrutinul pentru că era finanțat de un grup criminal organizat condus de Ilan Șor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: