„Jelui-m-aș și n-am cui”. Ceban se plânge că milioane de lei din bugetul municipal au fost „spălate” de ploaie
Full Article 4 minutes read

„Jelui-m-aș și n-am cui”. Ceban se plânge că milioane de lei din bugetul municipal au fost „spălate” de ploaie

Daune de la 17, la 20 milioane lei. Primarul general al municipiul Chișinău Ion Ceban declară că suma prejudiciilor cauzate de ploaia torențială din 9 august cresc de la o zi la alta. Edilul anunță că a semnat astăzi, 15 august, dispoziția prin care convoacă în ședință consilierii municipali. Ceban le va solicita votul în vederea suplinirii fondului de rezervă cu 20 de milioane, pentru a interveni „de urgență” urmare a ploii torențiale. Mai mult, Ion Ceban anunță că a solicitat compensații și din partea Guvernului, însă a rămas, deocamdată, fără un răspuns.     

„Avem, spre mare regret, un prejudiciu foarte, foarte mare. Încă sunt făcute estimările în teren, dar au fost afectate foarte multe instituții educaționale, blocuri de locuit, curți de blocuri, străzi care pur și simplă au fost spălate”, a declarat Ion Ceban.

Pentru a interveni de urgență, Ceban anunță că a semnat în dimineața zilei dispoziția de convocare în ședință a Consiliului Municipal Chișinău. „O să solicit suplinirea fondului de rezervă cu 20 de milioane pentru a interveni urgent, în caz contrar oamenii o să rămână fără acoperiș deasupra capului, în prag de toamnă, când încep ploile”, a mai declarat Ion Ceban.

În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei, edilul de Chișinău a venit cu critici în adresa Guvernului și a instituțiilor subordonate acestuia. Potrivit lui, nici armata, nici salvatorii, nici poliția și nici carabinierii nu ar fi intervenit în vederea lichidării consecințelor ploii torențiale din 9 august, reprezentanții Guvernului preferând să „se dea cu părerea doar pe rețelele de socializare”. Mai mult, Ceban acuză guvernarea că nu ar fi luat act de solicitarea municipalității prin care cere compensații din fondul de urgență al Guvernului în valoare de 12,5 milioane lei  – sumă estimată pentru compensarea prejudiciilor ploii asupra instituțiilor de învățământ din capitală.

„Amintesc că am transmis solicitările către Guvern pentru a fi compensate măcar sursele estimate pentru instituțiile educaționale, unde prejudiciul se cifrează la circa 12,5 milioane lei. Repet, Chișinăul tot este parte a Republicii Moldova. Ar trebui să vă fie rușine, măcar puțin. (…) Știți, este o vorbă: Jelui-m-aș și n-am cui. Asta este despre guvernarea din ziua de astăzi”, a declarat Ceban.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu, a declarat că atât Guvernul, cât și instituțiile subordonate ale acestuia, au intervenit prompt în vederea lichidării intemperiei. Potrivit sursei citate, atât angajații Inspectoratului General al Poliției, cât și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost implicați activ în acest proces, aceștia participând inclusiv la lucrări de defrișare a copacilor doborâți la pământ sau la pomparea apelor din subsolurile clădirilor sau din beciuri.

„Este foarte ciudat cum deja 2 săptămâni la rând domnul primar vine cu aceleași acuzații. (…) În ceea ce privește solicitarea primarului, a fost înregistrată acum 5 minute oficial la Cancelaria de Stat. Primarul general cere 16 milioane 225 mii lei. Urmează ca colegii din cadrul Cancelariei de Stat să verifice argumentele prezentate în cerere, iar ulterior vom veni cu un răspuns”, a precizat Anastasia Taburceanu.

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Daniel Mazepa, nu a răspuns apelurilor noastre pentru a comenta acuzațiile aduse de edilul capitalei, Ion Ceban. La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Alla Diaconu, a declarat că va reveni în scurt timp cu o informație oficială cu privire la numărul angajaților Armatei implicați în procesul de lichidarea a consecințelor ploii din 9 august.

Amintim că, anterior, primarul de Chișinău a declarat că ploaia torențială din seara zilei de 9 august din Chișinău a adus pagube de aproximativ 17 milioane de lei municipalității. Ion Ceban a menționat  atunci că banii vor fi folosiți la înlăturarea consecințelor din mai multe școli și grădinițe, instituții sociale, cât și la reparația acoperișurilor din capitală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: