Justificările CSM în privința revenirii la Curtea de Apel a judecătoarei Liubovi Brînza, care a fost cercetată pentru corupție
Full Article 2 minutes read

Justificările CSM în privința revenirii la Curtea de Apel a judecătoarei Liubovi Brînza, care a fost cercetată pentru corupție

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu o precizare privind cererea judecătoarei Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău, prin care a solicitat repunerea în funcție și în toate drepturile avute anterior suspendării. Instituția susține că legea prevede că judecătoarea poate reveni dacă a fost achitată în toate dosarele penale. 

Consiliul Superior al Magistraturii a fost achitată de învinuirea adusă ei în comiterea infracțiunilor prevăzute.

Totodată, a fost încetat procesul penal de învinuirea lui Brînza Liubovi în  episodul numit convențional Scarlat, din motiv că există alte circumstanțe care exclud sau condiționează pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală.

De asemenea, Curtea de Apel Comrat a decis pe 28 iunie 2023 să o achite pe judecătoare din lipsa faptei infracțiunii, în rest sentința a fost menținută.

Astfel, CSM precizează că judecătorul poate fi suspendat din funcție, prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă în privința lui se începe urmărirea penală, până la rămânerea definitivă a hotărârii în cauza respectivă, iar dacă nu a fost probată vinovăția judecătorului sau a fost pronunțată o hotărâre de achitare ori de încetare a procesului penal, suspendarea din funcție încetează şi judecătorul este repus în toate drepturile avute anterior.

Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii prevede că suspendarea din funcție a judecătorului se efectuează de Consiliul Superior al Magistraturii în cazul în care au decăzut circumstanțele care au servit ca temei pentru suspendarea din funcție a judecătorului, Consiliul Superior al Magistraturii adoptă o hotărâre privind anularea suspendării.

„În condițiile în care judecătorul Brînza Liubov a fost achitată de învinuirile aduse acesteia, prin prisma prevederilor menționate supra, CSM a anulat suspendarea din funcție a judecătorului Liubovi Brînza, dispusă prin Hotărârea CSM nr. 454/22 din 23 octombrie 2018 și a dispus reluarea de către aceasta a activității de judecător la Curtea de Apel Chișinău”, a precizat CSM.

Amintim că două magistrate, vizate anterior într-un dosar de luare de mită, au cerut membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) repunerea în funcție. O cerere a fost amânată de membrii CSM, iar alta a fost admisă parțial, pe 9 august.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: