„Șansa” lui Șor a rămas fără victorie? Decizia Curții Supreme de Justiție privind excluderea partidului din alegeri
Full Article 2 minutes read

„Șansa” lui Șor a rămas fără victorie? Decizia Curții Supreme de Justiție privind excluderea partidului din alegeri

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat, pe 22 decembrie, decizia Curții de Apel Chișinău prin care dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind excluderea Partidului „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – din alegerile locale a fost abrogată. Hotărârea a fost pronunțată de completul de judecată format din Aliona Miron, Aliona Donos și Diana Stănilă.

Potrivit hotărârii judecătorești, CSJ a casat integral decizia Curții de Apel privind anularea deciziei CSE prin care candidații electorali ai Partidului „Șansă” au fost excluși din scrutinul din 5 noiembrie. Totodată, CSJ a decis să trimită cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, însă, de această dată într-un alt complet de judecată.

Decizia Curții Supreme de Justiție nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

***

Amintim că, pe 12 decembrie, judecătoarele Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina de la Curtea de Apel au anulat decizia CSE privind excluderea candidaților Partidului „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – din alegerile locale generale din noiembrie. Liderul „Șansă”, Alexei Lungu, a calificat atunci decizia instanței ca fiind o „victorie”. (Detalii – AICI). De cealaltă parte, consilierul premierului, Daniel Vodă, a declarat că Guvernul va ataca la CSJ hotărârea judecătorească, pentru a apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de „grupurile criminal-organizate” (Detalii – AICI).

Decizia Curții de Apel a fost comentată pe 13 decembrie și de premierul Dorin Recean. Oficialul susține că hotărârea creează o situație în care statul nu poate interveni pentru a stopa activitatea „grupărilor criminale”. „Vă rog să reținem trei nume”, a declarat prim-ministrul, oferind public numele judecătorilor care au luat decizia de a anula decizia CSE. Detalii – AICI.

Mai târziu, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și Consiliul Superior al Magistraturii au publicat declarații în care au criticat afirmațiile premierului.

Precizăm în acest context că, recent, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că deputații vor modifica Codul Electoral, astfel încât să nu mai fie nevoie de CSE pentru neadmiterea în procesul electoral a „grupărilor criminale” (Detalii – AICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: