Kadîrov a comentat presupusa moarte a lui Prigojin: „Este o mare pierdere pentru toată țara”
Full Article 4 minutes read

Kadîrov a comentat presupusa moarte a lui Prigojin: „Este o mare pierdere pentru toată țara”

Liderul cecen Ramzan Kadîrov susține că șeful grupării paramilitare ruse Wagner Evghenii Prigojin „în ultimul timp fie nu a văzut, fie nu a vrut să vadă imaginea completă a ceea ce se întâmplă în țară”. Kadîrov a spus că i-a cerut lui Prigojin „să-și lase ambițiile personale”, însă „așa era el, Prigojin, cu caracterul lui de fier și dorința de a-și atinge scopul chiar aici și acum”. 

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a numit presupusa moarte a șefului grupării paramilitare ruse Wagner Evghenii Prigojin „o mare pierdere pentru toată țara”.

Pe canalul său de Telegram, Kadîrov a scris că a prietenit mult timp cu Prigojin. Potrivit liderului cecen, șeful grupării Wagner a avut o contribuție mare în războiul rus împotriva Ucrainei.

„Evghenii Viktorovici a fost foarte activ pentru vârsta lui, a fost o persoană importantă la scară națională. Dar în ultimul timp fie nu a văzut, fie nu a vrut să vadă imaginea completă a ceea ce se întâmplă în țară. I-am cerut să-și lase ambițiile personale de dragul unor chestiuni de importanță național supremă. Toate celelalte se putea rezolva mai târziu. Dar așa era el, Prigojin, cu caracterul lui de fier și dorința de a-și atinge scopul chiar aici și acum”, a scris Kadîrov.

***

În seara de 23 august, avionul privat Embraer 600, care aparținea lui Evghenii Prigojin, s-a prăbușit în regiunea rusă Tveri. Autoritățile ruse au anunțat că cele 10 persoane care se aflau la bordul aeronavei au decedat. Avionul zbura din Moscova spre Sankt Petersburg. Ulterior, agenția rusă de transport aerian (Rosaviatzia) a confirmat că la bordul avionului prăbușit se afla Evghenii Prigojin și Dmitrii Utkin. Chiar dacă medicii legiști nu au confirmat că Prigojin se numără printre persoanele decedate, canalele de Telegram „Grey Zone” și WAGNER GROUP, apropiate liderului grupării paramilitare, au declarat că acesta a murit.

Uniunea Europeană a menționat că este „dificil să verifice” informaţiile potrivit cărora șeful grupării paramilitare ruse Wagner ar fi murit. Unul dintre purtători de cuvânt a diplomației europene Peter Stano a spus că, la fel ca multe alte lucruri din Rusia, este complicat de aflat dacă informația este reală, de aceea nu o comentează.

Vladimir Putin pare să-l declare mort deja. În cadrul întâlnirii, din 24 august, cu așa-zisul conducător al regiunii ucrainene anexate Donețk Denis Pușilin, președintele rus a menționat că îl cunoștea pe Prigojin de 30 de ani și că acesta „a fost un om cu o soartă dificilă”.

Accidentul aviatic a avut loc când s-au împlinit două luni de când Prigojin a anunțat puciul care ulterior a eșuat. Amintim că în seara de 23 iunie 2023, Prigojin a acuzat armata rusă că i-a bombardat mercenarii, care luptau pe frontul din Ucraina și a anunțat că pornește un „Marș al Dreptății” la Moscova. În dimineața de 24 iunie, mercenarii Wagner au ajuns în Rostov, unde, timp de câteva ore, au ocupat un cartier general al armatei ruse din oraș şi au mărșăluit până sub coastele Moscovei. Revolta s-a încheiat în seara zilei cu un acord care prevedea exilul în Belarus al lui Prigojin. Evghenii Prigojin a susținut atunci că revolta sa nu a avut ca scop răsturnarea puterii de la Moscova, ci doar schimbarea puterii militare din Rusia, pe care o acuză de incompetență în conflictul din Ucraina.

Kremlinul a declarat că, după încheierea rebeliunii, Prigojin ar fi trebuit să meargă în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă.

În iulie 2023, șeful Casei Rusiei din Republica Centrafricană Dmitrii Sîtîi a publicat o fotografie, care potrivit acestuia, a fost făcută la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Iar în imagine apărea și Evghenii Prigojin. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: