Kazahstan: Dacă furi mireasa ai putea să ajungi la închisoare. S-a propus introducerea unei prevederi în Codul Penal
Full Article 2 minutes read

Kazahstan: Dacă furi mireasa ai putea să ajungi la închisoare. S-a propus introducerea unei prevederi în Codul Penal

Biroul Comisarului pentru Drepturile Omului din Kazahstan a luat inițiativa de a propune modificări la legea penală pentru a combate problema răpirilor de mirese, scrie RBC

„Avocatul Poporului a transmis deja o propunere de introducere a unui articol separat 125-1 „Răpirea unei persoane în scopul căsătoriei” în Codul Penal, care, credem, va avea un efect preventiv, permițând reducerea nivelului infracțiunilor împotriva femeilor”, a declarat Avocatul Poporului din Kazahstan într-un comunicat.

De asemenea, se propune excluderea din legislația actuală a notei la art. 125 Cod penal (răpire), care prevede „exonerarea de răspundere penală în cazul eliberării voluntare a victimei”.

„Parchetul General a susținut propunerea Avocatului Poporului, iar modificările vor fi introduse în comun în cursul activității legislative”, se arată în raportul Biroului Comisarului pentru Drepturile Omului.

Practica răpirii fetelor în scopul căsătoriei este încă obișnuită în Kazahstan, în special în regiunile sudice, potrivit raportului. În unele cazuri, astfel de acțiuni implică o încălcare a integrității sexuale, umilire, reținere ilegală și chiar sinucidere.

„Situația este agravată de faptul că aceste cazuri sunt în mare parte latente, din cauza stereotipurilor existente care nu permit femeilor să sesizeze folosirea acestui tip de constrângere. În majoritatea cazurilor, tinerii nici măcar nu știu despre răspunderea penală. Puțini oameni realizează că aceasta este o crimă gravă, o încălcare gravă a drepturilor omului la integritatea și libertatea personală”, se arată în declarația Avocatului Poporului.

O analiză a infracțiunilor legate de răpire a arătat că în perioada 2019 până în prezent au fost înregistrate 214 infracțiuni din această categorie.  În același timp, nu există statistici clare cu privire la furtul fetelor în scopul căsătoriei, întrucât Codul penal nu conține un element separat al unei astfel de infracțiuni, se mai arată în raport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: