Componența comisiilor din Consiliul Municipal Chișinău – stabilită. Chironda: „Astăzi s-a tocmit nunta MAN – PSRM”
Full Article 5 minutes read

Componența comisiilor din Consiliul Municipal Chișinău – stabilită. Chironda: „Astăzi s-a tocmit nunta MAN – PSRM”

În Consiliul Municipal Chișinău (CMC), reunit pe 2 februarie în ședință extraordinară, au fost formate trei fracțiuni. Este vorba despre fracțiunile Mișcării Alternative Naționale (MAN), Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). De asemenea, consilierii muncipali au stabilit și componența numerică și nominală a comisiilor de specialitate din cadrul CMC. Situația a provocat nemulțumiri din partea consilierului Platformei DA Victor Chironda. Acesta a acuzat fracțiunile MAN și PSRM că au format o alianță și și-au asigurat majoritate simplă în toate comisiile.

Trei fracțiuni în CMC

Conform regulamentului, pot constitui fracțiuni doar partidele care au trei sau mai multe mandate de consilier în CMC. Astfel, întrucât doar MAN, PAS și PSRM au numărul necesar de mandate de consilier, doar aceste trei formațiuni politice au format fracțiuni. MAN are 20 de consilieri municipali, PAS – 20, iar PSRM – 6.

Iar celelalte formațiuni care au acces în Consiliul Municipal Chișinău – Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul „Renaștere”, Platforma Demnitate și Adevăr (DA) și Partidul „Nostru” – nu au constituit fracțiuni. PSRM are 2 mandate de consilier, Partidul „Renaștere” – 2, Platforma DA – 1, iar Partidul „Nostru” (PN) – 1.

Componența numerică și nominală a comisiilor de specialitate

Totodată, a fost aprobată componența numerică și nominală a celor cinci comisii de specialitate din CMC.

În privința componenței numerice au venit două propuneri – de la PAS și de la MAN și PSRM. Fracțiunile MAN și PSRM, precum și consilerii PCRM și PN, s-au abținut de la vot și, în consecință, propunerea PAS pentru componența comisiilor de specialitate nu a obținut suficiente voturi pentru a fi aprobată. Astfel, componența numerică a comisiilor de specialitate a fost stabilită conform propunerii MAN și PSRM, dat fiind că a obținut vot majoritar.

Componența numerică a comisiilor de specialitate este următoarea:

– Comisia juridică, pentru ordinea publică și activitatea administrației publice locale – 11 membri;

– Comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor – 11 membri;

– Comisia pentru protecție socială, ocrotire a sănătății, educație, cultură, mass-media și relații interetnice – 9 membri;

– Comisia pentru construcții, arhitectură și relații funciare – 11 membri;

– Comisia pentru gospodărie locativ-comunală, energetică, servicii tehnice, transport, comunicații și ecologie – 9 membri.

Componența nominală a comisiilor de specialitate a fost stabilită în funcție de numărul de mandate de consilier obținute de fiecare partid care a acces în CMC. În acest mod, fracțiunilor MAN și PAS le-au revenit câte patru membri pentru fiecare comisie. Iar fracțiunii PSRM i-a revenit doi consilieri în Comisia pentru construcții, arhitectură și relații funciare, iar în restul comisiilor – câte un consilier. Repartizarea a fost făcută în acest mod pentru că în CMC sunt cinci comisii de specialitate, însă fracțiunea PSRM are șase consilieri.

Locurile vacante din unele comisii au fost completate cu consilierii de la celelalte partide din CMC. În Comisia juridică, pentru ordinea publică și activitatea administrației publice locale a fost numit consilierul Platformei DA. În Comisia buget, economie, finanțe, patrimoniu public local agricultură și problemele suburbiilor au fost numiți câte un consilier de la PCRM și PN. Iar în Comisia pentru construcții, arhitectură și relații funciare a fost numit un consilier PCRM.

Deși consilierul Platformei DA Victor Chironda, care este urbanist de profesie, a cerut să fie numit în Comisia pentru construcții, acesta a fost selectat în Comsia juridică.

Chironda: „S-a tocmit oficial nunta MAN – PSRM”

Mai târziu, Chironda a comentat constituirea comisiilor de specialitate din cadrul CMC într-o postare pe Facebook.

Astăzi s-a tocmit oficial nunta MAN – PSRM în CMC. (…) În toate 5 comisii alianța MAN-PSRM are majoritate simplă, dar mai sunt și cei de la PCRM, Renaștere și Partidul Nostru, care pot asigura voturile necesare, dacă ceva. Presupunem că urmează împărțirea funcțiilor de viceprimari, pretori, șefi de Direcții generale și întreprinderi municipale. Acum nu îi împiedică nimic să pornească raspilurile bugetelor și adoptarea PUZ-urilor pe bandă rulantă sub deviza “Orașul trebuie să se dezvolte”. Urmează vremuri grele pentru Chișinău”, a menționat Chironda.

***

Precizăm că, pe 2 februarie, s-a desfășurat prima ședință CMC din acest an, după mai multe tentative eșuate, din lipsă de cvorum. Ședința CMC a fost marcată de haos, iar ordinea de zi a fost aprobată doar peste două ore. S-a întâmplat deoarece consilierii PAS au solicitat introducerea în ordinea de zi a mai multor inițiative, însă acestea nu au fost votate de consilierii MAN, Partidului „Renaștere” și PSRM. Până la urmă, fracțiunea PAS a convocat CMC în ședință extraordinară pe 8 februarie, în cadrul căreia ar urma să fie examinate inițiativele respinse. Ulterior, consilierii municipali au trecut la examinarea subiectelor incluse în ordinea de zi a ședinței. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: