Kuleba a cerut G20 să răspundă cu hotărâre Rusiei. Lavrov nu a fost în sală
Full Article 3 minutes read

Kuleba a cerut G20 să răspundă cu hotărâre Rusiei. Lavrov nu a fost în sală

Șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a vorbit prin transmisiune video la întâlnirea miniștrilor G20, la invitația Indoneziei, cerând un răspuns decisiv la agresiunea Rusiei. În timpul discursului său, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, nu era în sală, notează Ukrainskaia Pravda.

În discursul său, Kuleba a subliniat că, în ciuda războiului Rusiei, statul agresor a fost invitat la o întâlnire în Indonezia.

„Astăzi avem o astfel de țară la această masă – Rusia. Sincer să fiu, cred că după tot ce a făcut Rusia în ultimele șase luni, nu are loc la niciun forum internațional. O țară care poartă un război de agresiune împotriva vecinului său și comite crime brutale în masă împotriva populației civile ar trebui să i se ofere un singur loc: un loc la Curtea de justiție internațională”, a spus Kuleba.

Deși ministrul a remarcat prezența Rusiei la întâlnirea G20, Lavrov însuși a lipsit de la întâlnirea la care a vorbit Dmitri Kuleba. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a raportat anterior că Lavrov va purta discuții bilaterale, dar nu va participa la masa oficială și la sesiunea de lucru din după-amiaza zilei de vineri.

Este de remarcat faptul că înainte de aceasta, miniștrii de Externe ai țărilor G7 au organizat un boicot al lui Lavrov. Nu au venit la cina cu toți miniștrii țărilor membre G20, organizată de gazda întâlnirii, Indonezia, iar tradiționala fotografie a întâlnirii nu a avut loc din cauza prezenței lui Serghei Lavrov.

În discursul său, Kuleba le-a cerut colegilor săi să ia un răspuns global decisiv la agresiunea Rusiei, care amenință pacea cu crizele alimentare și energetice.

„Imperialismul și agresiunea rusă subminează întreaga arhitectură a securității globale, a stabilității economice și a comerțului. Ele provoacă una dintre cele mai grave crize alimentare și energetice din istoria recentă”, a spus ministrul ucrainean.

El a cerut respingerea minciunilor rusești și încercările de a transfera vina pentru criza alimentară asupra Ucrainei, precum și minciuna conform căreia sancțiunile internaționale ar fi cauza crizei alimentare.

„Vă îndemn să luați măsuri urgente și necesare pentru a forța Rusia să respecte dreptul internațional și să respecte principiile și normele globale de bază. Nu avem dreptul să permitem Rusiei să continue să șantajeze lumea cu prețuri mari la energie, foamete și amenințări la securitate”, a spus Dmitri Kuleba.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: