La Chișinău este inaugurată Ambasada Danemarcei. Ministru de Externe: o platformă de a vă asista în parcursul către UE
Full Article 3 minutes read

La Chișinău este inaugurată Ambasada Danemarcei. Ministru de Externe: o platformă de a vă asista în parcursul către UE

Pe 25 ianuarie, la Chișinău, va fi inaugurată Ambasada Regatului Danemarcei. Anunțul a fost făcut de ministrul demisionar al Afacerilor Externe Nicu Popescu. Cu această ocazie, în Republica Moldova, a venit ministrul afacerilor externe al Regatului Danemarcei Lars Løkke Rasmussen. 

Despre inaugurarea ambasadei, Popescu a anunțat în timpul unor declarații de presă alături de ministrul afacerilor externe al Regatului Danemarcei.

Mă bucur să ne revedem la Ministerul de Externe. (…) Este a treia vizită a dumneavoastră în mai puțin de 12 luni. Ne face o deosebită plăcere revenirea delegației daneze la Chișinău în frunte cu dumneavoastră, în special cu această ocazie excelentă pentru relația noastră și anume deschiderea ambasadei Regatului Danemarca la Chișinău. Pentru noi, în acest sens, ultimul an a fost un an în care am reușit să fortificăm dramatic vizibil prezența diplomatică a partenerilor noștri europeni în Republica Moldova. În ultimul an au fost deschise sau au fost făcute anunțuri de deschidere a unor ambasade, evident Danemarca, dar și Belgia, Țările de Jos, Spania și Grecia. Aceste noi misiuni diplomatice, inclusiv misiunea diplomatică a Danemarcei pe care o vom deschide astăzi, ne va permite să aprofundăm ancorarea Republicii Moldova în familia de stat europene”, a comunicat Popescu.

El a mulțumit oficialului danez pentru că a făcut „acest efort administrativ și bugetar de a prioritiza anume Republica Moldova în momentul în care s-au luat deciziile de extindere a rețelei diplomatice daneze peste hotare”.

Ministrul afacerilor externe al Regatului Danemarcei Lars Løkke Rasmussen a spus că ambasada „va fi o platformă pentru a intensificarea relațiile bilaterale”.

Puțin mai târziu, cum ați spus și dumneavoastră, voi deschide ambasada daneză aici la Chișinău. Ambasada ne va da o platformă și mai bună de a vă asista în parcursul dumneavoastră către Uniunea Europeană”, a menționat oficialul danez.

Totodată, el a anunțat despre o susținere financiară. „Ca un simbol al susținerii noastre, eu sunt bucuros să anunț susținerea proiectelor noastre în valoare de 6 milioane euro aici în Republica Moldova. (…) Vreau ca companiile din Danemarca să înțeleagă care este potențialul aici în Republica Moldova, pentru că companiile din Danemarca exportă tehnologii de energie verde și vrem să asigurăm un sector energetic mai sustenabil. Anume în acest domeniu cred că este loc de o colaborare mult mai strânsă”, a declarat ministrul afacerilor externe al Regatului Danemarcei.

Tot pe 25 ianuarie, ministrul de Externe al Danemarcei Lars Løkke Rasmussen a avut o întrevedere cu șefa statului Maia Sandu. Reprezentanții instituției prezidențiale au declarat că „președinta Maia Sandu a salutat deschiderea ambasadei Regatului Danemarcei la Chișinău, subliniind că acest fapt constituie o nouă etapă în relația cu Danemarca”.

Misiunea diplomatică va contribui la intensificarea dialogului politic, va stimula comerțul și legăturile între oameni, a menționat Sandu.

La Chișinău este inaugurată Ambasada Danemarcei. Ministru de Externe: o platformă de a vă asista în parcursul către UE

presedinte.md

Moldpres scrie că ceremonia de inaugurare a Ambasadei Regatului Danemarcei în Republica Moldova are loc începând cu ora 15:00, la Palatul Republicii.

***

Despre deschiderea ambasadei Regatului Danemarcei la Chișinău a anunțat pe 16 noiembrie 2023 Nicu Popescu. Până acum, Ambasada Regatului Danemarcei în Republica Moldova era cu sediul la București.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: