Lactate mai scumpe și stocuri de hrișcă mai mici. Cum s-au schimbat prețurile produselor alimentare pe timp de epidemie
Full Article 2 minutes read

Lactate mai scumpe și stocuri de hrișcă mai mici. Cum s-au schimbat prețurile produselor alimentare pe timp de epidemie

Consiliul Concurenței a monitorizat evoluția prețurilor la produsele alimentare pe parcursul lunii martie, odată cu declararea stării de urgență în țară, din cauza pandemiei de coronavirusul COVID-19. Datele arată majorări de preț cu până la 3% la unele produse lactate și scăderea prețului la carnea de porc și bovină cu circa 1,5%. Totodată, oamenii au cumpărat în cantități mai mari produse precum hrișca.

Analiza evoluției prețurilor medii la produsele lactate indică majorări în luna martie comparativ cu februarie, după cum urmează: lapte – 1,83%, smântână – 0,55% și unt din lapte de vaci – 3,84%,  brânza de vaci – 2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc și bovină cu 1, 57 % și s-a majorat la carnea de pasăre – 2,05% .

Precizăm că deși în comunicatul de presă este indicat că prețul la carnea de bovină a scăzut cu circa 1,5%, graficul publicat de Consiliul Cocurenței arată că acesta a crescut.

Lactate mai scumpe și stocuri de hrișcă mai mici. Cum s-au schimbat prețurile produselor alimentare pe timp de epidemie

Consiliul Concurenței

De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară: crupe -1,48% și legume – 4,9%. La produse precum pâine, ouă de găină și ulei de floarea soarelui, prețurile nu au suferit modificări.

Consiliul Concurenței menționează că din cauza dorinței populației de a se asigura cu rezerve pe timp de epidemie, au scăzut stocurile de hrișcă. În unele magazine, nefondat, a crescut prețul produsului la circa 28 de lei pentru un kg. Ulterior, odată cu scăderea cererii la produs și prețul s-a diminuat până la 19,20 lei pentru un kg, informează autoritatea de concurență.

Amintim că, pe 1 aprilie, Serviciul Fiscal de Stat a anunțat că, pe parcursul lunii martie, au fost efectuate 164 controale fiscale, inclusiv 43 controale fiscale pe parcursul săptămânii curente, în rezultatul cărora au fost stabilite 23 cazuri în care au fost au majorate nejustificat prețurile la unele produse alimentare și farmaceutice.

Pe 18 martie, președintele Igor Dodon a anunțat că guvernul ar putea fi nevoit să recurgă la plafonarea prețurilor la anumite produse de primă necesitate. Totodată, acesta a avertizat că vor fi sancționați agenții economici care speculativ majorează prețurile.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: