Consilierii PAS din Chișinău spun că nu sunt lăsați să desfășoare audiențe în preturi: „Toate spun „nu avem spațiu””
Full Article 4 minutes read

Consilierii PAS din Chișinău spun că nu sunt lăsați să desfășoare audiențe în preturi: „Toate spun „nu avem spațiu””

Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) Grigore Grădinaru, Ecaterina Fărâmă și Lilia Scutar îl acuză pe primarul Ion Ceban că ar fi dat indicații pretorilor capitalei să nu le permită să primească cetățenii în audiență în incinta preturilor. Consilierii municipali au declarat că au depus mai multe demersuri în adresa preturilor Ciocana, Buiucani și Centru privind alocarea încăperilor pentru desfășurarea audiențelor, însă au primit refuz din cauză că instituții nu ar fi spații libere la moment. De cealaltă parte, consiliera primarului de Chișinău, Natalia Ixari, susține că încăperile preturilor sunt folosite în dependență de prioritatea activităților acestora și că „tuturor” li s-au pus la dispoziție săli, dacă ele erau disponibile. 

Pe 15 februarie, într-un videoclip filmat în fața Primăriei Chișinău și publicat pe Facebook, Grigore Grădinaru, Ecaterina Fărâmă și Lilia Scutar au declarat că consilierilor municipali PAS nu li se alocă săli pentru audiențe cu chișinăuienii în preturile sectoarelor capitalei. Cei trei consilieri au spus că au depus demersuri la preturile din sectoarele Ciocana, Buiucani și Centru în vederea alocării sălilor pentru audiențe, însă au primit refuzuri din partea pretorilor care invocă faptul că în instituții nu există încăperi libere. Totodată, consilierii PAS au menționat că pretorii acționează la indicațiile primarul de Chișinău Ion Ceban.

Ion Ceban necontenit și repetat încalcă tot ce se poate de încălcat în acest oraș. Noi ca consilieri municipali am solicitat preturilor de sector să ni se elibereze spațiu pentru a avea audiență cu cetățenii, unde să fie primiți în audiență, să discutăm problemele cu care se ciocnesc la ziua de azi cetățenii. Dar surpriza este surpriză. Cum Ion Ceban s-a închis în primărie și stă și se uită la televizor, astfel și persoanele pretori din toate sectoarele repetă același lucru: „Nu avem spațiu”. În cunoștință de cauză știm că la Pretura sectorului Ciocana cel puțin trei birouri sunt libere, dar dna. pretor sabotează orice demers pe care este expediat de noi”, a declarat Grigore Grădinaru.

Acesta a anunțat, de asemenea, că, împreună cu colegele sale Lilia Scutar și Ecaterina Fărâmă, va depune un demers prin care vor solicita desfășurarea audiențelor.

Consiliera primarului capaitalei, Natalia Ixari, a comentat acuzațiile consilierilor PAS. „Este conform legii. Se depune și dacă este liber se oferă. Încăperile preturilor se folosesc conform activităților preturilor care sunt prioritate. Așa a fost permanent și tuturor s-au oferit dacă sunt libere”, a menționat ea.

***

Precizăm că nu este prima dată când reprezentanții formațiunii de guvernare semnalează faptul că nu sunt lăsați să desfășoare audiențe în preturile capitalei. În seara zilei de 5 februarie, deputatul PAS Dorian Istratii a făcut publice câteva video-uri în care, împreună cu câțiva cetățeni cu care urma să aibă audiență, nu i se permite accesul în Pretura Ciocana. Potrivit parlamentarului, accesul a fost deblocat după o oră, cu ajutorul poliției, însă chiar și așa a fost nevoit să primească locuitorii capitalei în audiență pe holurile preturii. Într-o discuție cu NM, Istratii a precizat că a anunțat pretura despre intenția de a desfășura acolo o audiență și a solicitat alocarea spațiului pentru acest lucru, însă a primit refuz. În răspunsul oficial semnat de pretorul sectorului Ciocana, pus la dispoziția NM de parlamentar, pretorul Sinilga Școlnic a explicat că instituția nu îi poate oferi spațiu parlamentarului, având în vedere „agenda manifestațiilor programate la început de an și cererile privind rezervarea spațiului” înregistrate înainte ca deputatul să își depună cererea cu solicitarea corespunzătoare. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: