Legea cu privire la separatism, „sperietoarea” Tiraspolului. Ignatiev recunoaște de ce negocierile se țin doar în stânga Nistrului
Full Article 3 minutes read

Legea cu privire la separatism, „sperietoarea” Tiraspolului. Ignatiev recunoaște de ce negocierile se țin doar în stânga Nistrului

Vitalii Ignatiev, conducătorul instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe”, a spus că din cauza „legii separatismului” locuitorii regiunii transnistrene nu sunt asigurați că nu vor avea dosare penale aflându-se pe malul drept al Nistrului. Potrivit lui Ignatiev, din cauza acestei legi, începând cu luna martie anul trecut întâlnirile cu privire la reglementarea transnistreană au loc doar în stânga Nistrului. 

Instituția de la Tiraspol responsabilă de „relații externe” a spus că „partea transnistreană în procesul de negocieri a cerut în repetate rânduri garanții de a nu fi utilizate măsuri represive împotriva cetățenilor transnistreni, dar Chișinăul așa și nu le-a oferit”.

„Faptul că Chișinăul utilizează deja activ această normă represivă la nivel public, informațional și de experți spune că dacă deocamdată sunt aceste declarații și speculații în jurul acestei teme, atunci mâine nimeni nu este asigurat de faptul că Moldova va începe să folosească aceasta în mod penal în practică. De aceea, desigur, acest lucru ne oferă tuturor motive să fim extrem de atenți și prudenți în timp ce ne aflăm pe teritoriul statului vecin”, a spus Ignatiev pentru „Pervîi Pridnestrovskii”.

Recent, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a fost întrebat dacă întâlnirile cu privire la reglementarea transnistreană vor avea loc doar la Tiraspol sau și la Chișinău.

„Noi am invitat colegii procesului de discuție la Chișinău, dar desigur ei spun că atât timp cât este legea separatismului, așa ei o numesc, dar de fapt acestea sunt amendamentele la Codul penal… Ei cer garanții de securitate, eu nu pot oferi aceste garanții pentru că eu nu sunt nici procuror, nici… dar noi în orice caz suntem gata să plecăm și la Bender, și la Tiraspol. Cu aceasta noi nu avem probleme”, a menționat Serebrian la emisiunea „Новая неделя” de la TV8. Vicepremierul pentru Reintegrare a adăugat că pentru ca procesul de discuție să aibă loc, Chișinăul nu va insista ca întâlnirile să aibă loc și în capitala Republicii Moldova. „Desigur ar fi fost bine să aibă loc aceste evenimente și la Chișinău, și chiar online”, a comunicat Serebrian.

***

Deputații parlamentului Republicii Moldova au votat, pe 2 februarie 2023, modificările Codului penal, care conțin și articolul „Separatism”. Potrivit noilor prevederi, „acțiunile separatiste, comise în scopul separării unei părți a teritoriului Republicii Moldova” vor fi pedepsite cu închisoare de la doi la cinci ani.

Instituția de la Tiraspol responsabilă de „relații externe” a calificat drept „un act de agresiune” adoptarea proiectului despre Legea privind separatismul, de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldovei. „MAE” transnistrean a declarat că responsabilitate pentru escaladarea tensiunii dintre Tiraspol și Chișinău revine părții moldovenești.

Ulterior, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi a declarat pentru portalul rus Kommersant, într-o discuție despre lege, care prevede sancțiuni pentru separatism, că reprezentantul Tiraspolului responsabil de „afacerile externe” ale regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, „poate fi arestat, când va veni la Chișinău”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: