Locuitorii din stânga Nistrului au beneficiat de medicamente și aparate medicale, compensate de Guvern, de circa 1 mln de lei. Datele pentru anul 2023
Full Article 2 minutes read

Locuitorii din stânga Nistrului au beneficiat de medicamente și aparate medicale, compensate de Guvern, de circa 1 mln de lei. Datele pentru anul 2023

În 2023 Guvernul a asigurat cu medicamente și cu dispozitive medicale compensate 1 043 de persoane domiciliate în localitățile din regiunea transnistreană. Suma bunurilor compensate se ridică la 973 616 de lei. Datele au fost prezentate de Guvern, într-un comunicat, pe 9 ianuarie.

Astfel, pe lista medicilor de familie din instituțiile medico-sanitare care prestează asistență medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală se atestă înregistrarea a 22 988 de persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, cu domiciliul în regiunea transnistreană.

Guvernul a menționat că, potrivit datelor raportate de prestatorii de servicii farmaceutice în sistemul informațional „Medicamente compensate”, contrapuse cu datele înregistrate la medicii de familie, se constată faptul că pe perioada anului 2023 de medicamente și dispozitive medicale compensate din FAOAM au beneficiat 1 043 de persoane din regiunea transnistreană, în sumă de 973 616,44 lei. Din aceste mijloace bănești ponderea cea mai mare o constituie suma compensată pentru medicamente prescrise în tratamentul maladiilor cardiovasculare – 528 239,51 lei (54,25%) și pentru medicamente și dispozitive prescrise în tratamentul diabetului zaharat – 154 529,75 lei (15,87%).

La fel, au fost repartizate 3 500 de doze de vaccin inactivat contra poliomielitei pe care Republica Moldova îl recepționează sub formă de donație de la Alianța Globală pentru Imunizări (GAVI).

Totodată, pe parcursul anului 2023, în instituțiile medicale spitalicești contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină au primit tratament în condiții de staționar 5 575 persoane cu domiciliu în regiunea transnistreană. În cadrul Institutului de Medicină Urgentă au fost spitalizați 160 de pacienți (raionul Dubăsari-101, municipiul Bender – 43, raionul Rîbnița – 10, municipiul Tiraspol – 6).

Serviciul Republican AVIASAN, la solicitarea cadrelor medicale din regiunea transnistreană, a efectuat 15 consultații telefonice pentru coordonarea tratamentului și 31 deplasări pentru transferul pacienților în stare gravă cauzate de complicații severe.

Aceste date relevă activități concrete de asistență medicală furnizată locuitorilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în contextul onorării obligațiilor pozitive ale statului față de cetățenii săi”, se arată în comunicatul Guvernului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: