MAEIE a emis alertă de călătorie în Kazahstan
Full Article 2 minutes read

MAEIE a emis alertă de călătorie în Kazahstan

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a emis o alertă de călătorie în Kazahstan. Cetățenii Republicii Moldova sunt rugați să se abțină de la călătorii în acest stat, în legătură cu instaurarea stării de urgență în perioada 5 – 19 ianuarie 2022 în orașul Nur-Sultan, precum și în regiunile Almaty și Mangistau ale Republicii Kazahstan.

Totodată, cetățenilor moldoveni care se află în Kazahstan li se recomandă să evite adunările în masă.

În caz de necesitate, conaționalii care se confruntă cu dificultăți sunt rugați să apeleze linia de urgență a Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, acreditată prin cumul în Kazahstan, la numărul de telefon: +7 929 964 9079 sau pe adresa de email: [email protected], transmite IPN.

Conform estimărilor MAEIE, în Republica Kazahstan locuiesc peste 21 mii de persoane originare din Republica Moldova.

Locuitorii mai multor orașe din Kazahstan au declanșat proteste la 2 ianuarie,  având mai multe revendicări legate de corupție, lipsa locurilor de muncă, salariile mici și creșterea prețurilor, inclusiv creșterea bruscă a prețului la gazul lichefiat. Au fost înregistrate și ciocniri cu poliția. La 5 ianuarie sute de protestatari, dintre care unii înarmați cu bastoane și scuturi, au luat cu asalt primăria din cel mai mare oraș kazah, Almaty, iar poliția nu i-a putut opri, chiar dacă a folosit împotriva lor gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțe de cauciuc.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: