MAEIE confirmă: Moldova lansează un proces de autoevaluare privind conformitățile legislative necesare, în vederea demarării discuțiilor despre aderare la UE
Full Article 2 minutes read

MAEIE confirmă: Moldova lansează un proces de autoevaluare privind conformitățile legislative necesare, în vederea demarării discuțiilor despre aderare la UE

Moldova lansează un proces de autoevaluare privind lacunele legislative, în vederea demarării discuțiilor despre aderare la UE. Informația a fost raportată într-un articol al publicației Politico, publicat pe 19 septembrie. Contactat de NM, Ministerul Afacerilor Externe Integrării Europene (MAEIE) a confirmat veridicitatea informațiilor expuse de portalul american.

Diplomații moldoveni de la Bruxelles vor prezenta marți Comisiei (Comisiei Europene – n. r.) un document în care vor argumenta că guvernul lor „a lucrat din greu pentru a ancora ferm țara în familia europeană a națiunilor”. Potrivit unui proiect văzut de Politico, în următoarele săptămâni „Moldova va lansa, de asemenea, un proces de autoevaluare privind conformitățile legislative necesare, în vederea demarării discuțiilor preconizate despre aderare la UE” , deschizându-și astfel calea pentru a adera fără întârziere la bloc”, se arată în articol.

Contactat de NM, Biroul de presă al MAEIE a confirmat informațiile.

În prezent, suntem în procesul de pregătire a autoevaluării conformității legislației naționale cu normele și regulamentele UE. Am convenit că până la data de 1 octombrie 2023, grupurile de lucru pentru cele 33 de capitole ale acquis-ului UE vor atribui fiecărui minister actele necesare pentru a fi transpuse în legislația națională”, a precizat Biroul.

***

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: