Chișinăul, după ce von der Leyen a declarat că locul Moldovei e în UE: „O confirmare a eforturilor depuse pe calea aderării”
Full Article 2 minutes read

Chișinăul, după ce von der Leyen a declarat că locul Moldovei e în UE: „O confirmare a eforturilor depuse pe calea aderării”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) salută declarațiile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit cărora viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău se declară „mândre” de drumul parcurs până în prezent pe calea aderării și dau asigurări –  vor continua să lucreze în continuare asupra îndeplinirii celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, astfel încât țara noastră să obțină un aviz pozitiv, care să permită începerea negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an.

„În ultima perioadă, țara noastră a făcut progrese semnificative pe calea aderării la Uniunea Europeană, iar acest declarații încurajatoare reprezintă o confirmare a eforturilor depuse. (…) O Republică Moldova puternic ancorată în valorile și normele europene va aduce beneficii atât pentru cetățenii săi, cât și pentru întreaga regiune”, se arată în nota informativă emisă de MAEIE.

Menționăm că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut pe 13 septembrie ultimul său discurs din cadrul actualului mandat legislativ, înainte de alegerile europene din 2024. Înalta oficială europeană a anunțat, printre altele, sprijin pentru Ucraina și a menționat că pentru Ucraina, Balcanii de Vest și Republica Moldova – viitorul este în Uniunea Europeană.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: