Mai multe de jumătate din ambulanţele din Moldova au termenul de exploatare depăşit. Reparațiile se ridică la 60 mln lei pe an
Full Article 2 minutes read

Mai multe de jumătate din ambulanţele din Moldova au termenul de exploatare depăşit. Reparațiile se ridică la 60 mln lei pe an

Mai multe de jumătate din ambulanţele din Republica Moldova au termenul de exploatare depăşit, scrie tvrmoldova.md. Unele din ele au peste 20 de ani vechime, chiar dacă la nivel internațional termenul de exploatare a unei ambulanţe este de 5 ani. Pentru a le menţine funcţionale, statul cheltuieşte pentru reparația acestora anual aproape 60 de milioane de lei. 

Un șofer de ambulanță din oraşul Anenii Noi, Vlad Coiman, conduce cea mai veche autosanitară din raion. A fost produsă cu 21 de ani în urmă şi are termenul de exploatare depăşit.

„Şi acelaşi iluminat nu mai e acelaşi. E mai lentă. În salon, de exemplu, aici e mai mică. Mai multe uzuri, care influenţează în timp, asupra metalului”, a comunicat șoferul de ambulanță. Potrivit sursei, în ultima perioadă, autosanitara se defectează tot mai des.

Substaţia Asistenţă Medicală Urgenţă Anenii Noi are în dotare 11 autospeciale, repartizate în mai multe localităţi. Nouă dintre acestea au un grad de uzură de 100 de procente.

La nivel internaţional, termenul de exploatare a unei ambulanţe este de cinci ani. „Aproape 60 la sută dintre toate autosanitarele din dotarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au o vechime mult mai mare. Pentru reparaţia şi întreţinerea acestora, instituţia cheltuieşte, anual, aproape 60 de milioane de lei”, a comunicat sursa.

Vicedirectorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească Iurie Crasiuc a spus că ambulanțele „au deja un parcurs mare şi starea lor tehnică, necesită reparaţie practic în fiecare an”. „Avem chiar şi staţionări, din cauza lor, pentru că dacă avem un timp mai anevoios, dacă avem zăpadă, avem drumuri impracticabile, aceste ambulanţe des sunt scoase din funcţiune”, a comunicat vicedirectorul Centrului.

Potrivit sursei, până la toamnă, autorităţile îşi propun să achiziţioneze 62 de ambulanţe noi. Din bugetul de stat au fost alocate 3,5 milioane de euro. Autorităţile poartă acum negocieri şi cu Guvernul Japoniei, care e dispus să ofere Republicii Moldova un grant de peste 10,4 milioane de euro pentru procurarea a 130 de autosanitare.

În prezent, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească are în dotare 435 de ambulanţe, dintre care 303 au un grad de uzură de 100 de procente.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: