În 260 de instituții de învățământ cu predare în limba rusă va fi revizuit coeficientul de finanțare. Prioritățile Ministerului Educației pentru 2023
Full Article 3 minutes read

În 260 de instituții de învățământ cu predare în limba rusă va fi revizuit coeficientul de finanțare. Prioritățile Ministerului Educației pentru 2023

În anul 2023, urmează a fi revizuit coeficientul de finanțare per elev în 260 de instituții de învățământ cu predare în limba rusă. De asemenea, în acest an ar putea fi editate 47 de manuale noi și dezvoltate sisteme informaționale, precum e-admitere sau sistemul de raportare a cadrelor didactice, având ca scop reducerea birocrației din domeniu.

Proiectul Planului de activitate a Guvernului pentru anul 2023 a fost supus consultărilor publice pe 17 ianuarie, cu participarea reprezentanților instituțiilor de învățământ și de cercetare, a sindicatelor și partenerilor de dezvoltare.

Ministerul Educației și Cercetării își propune în 2023 să revizuiască mecanismele de finanțare a instituțiilor de învățământ de la toate ciclurile de studii, inclusiv la capitolul cercetare. Potrivit instituției, acest lucru va permite sporirea alocațiile acordate instituțiilor educaționale și îmbunătățirea calității studiilor.

Manuale noi pentru elevi, table interactive și laboratoare digitale

La capitolul învățământ general, se planifică editarea a 47 de titluri de manuale școlare, inclusiv 22 de titluri traduse, care să corespundă actualelor programe educaționale și cerințelor timpului.

Urmează a fi revizuit coeficientul de finanțare per elev în 260 de instituții de învățământ cu predare în limba rusă, a anunțat Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

În următoarele luni, Ministerul Educației și Cercetării va investi în dotarea a peste 60 de laboratoare digitale cu laptopuri, table interactive și mobilier.

O altă intervenție vizează dezvoltarea învățământului dual, atât în sistemul de învățământ profesional tehnic, cât și în cel universitar. În acest domeniu, de asemenea, va fi ajustată formula de finanțare a instituțiilor, se va investi în modernizarea bazei materiale și în acordarea de stimulente pentru cadrele didactice, urmând să fie majorate și bursele elevilor.

Sistem informațional despre piața muncii pentru studenți

În învățământul superior, intervențiile prevăzute pun accent pe corelarea programelor de studii cu cerințele pieței muncii. În acest sens, se lucrează la elaborarea unui sistem informațional pentru piața muncii, în cooperare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În luna aprilie 2023, urmează să fie finalizat un studiu amplu al traseului profesional al absolvenților de universități din Republica Moldova.

„Acest studiu ne va spune în ce profesii pregătim absolvenți, pentru cine, ce salarii vor avea la prima angajare, scopul final fiind adaptarea studiilor universitare la cerințele pieței muncii”, a declarat Nadejda Velișco, secretar general al Ministerului Educației și Cercetării.

De asemenea, în anul 2023 Ministerul Educației și Cercetării își propune să adopte Programul național pentru educația incluzivă și Programul de studiere a limbii române pentru minoritățile naționale.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: