Ministerul Finanțelor propune ca milionarii din Moldova să plătească un impozit pe venit cu 50% mai mare decât restul cetățenilor
Full Article 2 minutes read

Ministerul Finanțelor propune ca milionarii din Moldova să plătească un impozit pe venit cu 50% mai mare decât restul cetățenilor

Milionarii din Republica Moldova ar putea un impozit pe venit cu 50% mai mare decât restul cetățenilor. Potrivit proiectului de politică fiscală și vamală pentru anul 2023, publicat de Ministerul Finanțelor, din 1 ianuarie 2023 ar putea fi reintrodus mecanismul de impozitare progresivă a veniturilor persoanelor fizice – cetățeni, prin aplicarea a două cote de impozitare a veniturilor în cuantum de 12% și 18%, informează mold-street.com.

Câte persoane vor fi afectate și ce impact va avea

Potrivit modificărilor propuse la art.15 din Codul fiscal se prevede aplicarea impozitului pe venit în cuantum de 12% pentru venitul anual impozabil ce nu depășește un milion de lei și respectiv 18% pentru venitul anual impozabil ce depășește un milion de lei.

Persoanele fizice rezidente care obțin un venit anual impozabil mai mic de 360.000 lei, li se va păstra dreptul de micșorare a cuantumul venitului anual impozabil obținut cu valoarea scutirii personale.

Ministerul Finanțelor a estimat impactul bugetar al măsurii propuse la circa 94 milioane lei acumulați suplimentar la bugetul de stat.

De notat că potrivit ultimelor date publicate de Fisc, în anul 2021 în Republica Moldova venituri mai mari de un milion de lei au obținut, 4.007 de persoane, cu 1.045 mai multe decât în 2020.

Amintim că în toamna 2018 Guvernul democrat condus de Pavel Filip a implementat o reformă fiscală, prin care a fost introdus impozitul unic pe venitul anual impozabil al persoanelor fizice. Până atunci se aplica sistemul progresiv, prin aplicarea unui impozit în mărime de 7% pentru veniturile de până la 33.000 lei și 18% pentru cele de depășesc această sumă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: