Moldova, inclusă în lista țărilor care „discriminează” cel mai des presa și jurnaliștii ruși. Duma de Stat pregătește un răspuns
Full Article 3 minutes read

Moldova, inclusă în lista țărilor care „discriminează” cel mai des presa și jurnaliștii ruși. Duma de Stat pregătește un răspuns

Republica Moldova este una dintre țările care ar fi discriminat cel mai des, în ultimii 5 ani, presa și jurnaliștii ruși. Informația a fost făcută publică, pe 23 mai, de către șeful Comisiei Dumei de Stat pentru investigarea faptelor de implicare a țărilor străine în treburile interne ale Rusiei, Vasilii Piskarev. 

„Comisia Dumei de Stat privind implicarea externă a analizat informația din ultimii 5 ani cu privire la acțiunile discriminatorii și represiile deschise față de presa și jurnaliștii ruși în străinătate. S-a dovedit că cel mai agresiv se poartă 13 țări (Letonia, Franța, Moldova, Polonia, Lituania, Ucraina, SUA, Marea Britanie, Georgia, Germania, Canada, Estonia, România). Lideri la numărul de incidente sunt Letonia, Ucraina și Franța”, a precizat oficialul rus, citat de agenția TASS.

Piskarev a mai scris că, în ultimii ani, Occidentul ar desfășura o campanie de amploare pentru „discreditarea presei ruse”, creându-le jurnaliștilor ruși „condiții insuportabile de lucru”.

Este vorba despre refuzul acordării acreditării pentru manifestațiile oficiale și crearea impedimentelor pentru deservirea bancară, sistarea transmisiunii, precum și reținerea la frontieră sau chiar arestul și anchetarea penală a jurnaliștilor pentru activitatea lor profesională și apartenența la presa rusă”, a adăugat deputatul rus.

Parlamentarul rus a subliniat că a fost elaborat un proiect de lege, care presupune acțiuni similare pentru țările care discriminează sau interzic presa rusă. „Însă aceste măsuri sunt mult mai umane și civilizate față de acel război informațional, care se desfășoară la ziua de azi împotriva Rusiei”, a precizat Piskarev.

Duma de Stat urmează să examineze proiectul de lege în cadrul ședinței din 24 mai.

***

Amintim că, recent, mai mulți jurnaliști ruși nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova. Cel mai recent caz a avut loc pe 1 mai. Corespondentul RIA Novosti Artur Șaihutdinov a fost nevoit să facă cale-ntoarsă spre Istanbul, întrucât momentan curse directe spre Rusia nu sunt efectuate, din care stării de urgență din țară. Jurnalistul rus intenționa să ajungă de la Chișinău în Transnistria, „pentru a reflecta situația din regiune”. Anterior, nu au fost lăsați să intre în Moldova doi jurnaliști ai portalului „Izvestia”.

Cum a justificat Poliția de Frontieră decizia

Poliția de Frontieră susține că jurnaliștii ruși care nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova, în ultimele zile, nu au respectat condițiile legale în acest sens. Comentariul a fost oferit pentru NM de către comisarul Raisa Novițchi, șefa Secției relații publice din cadrul instituției.

„La Aeroportul Chișinău au fost cetățeni străini cărora li s-a refuzat intrarea în Republica Moldova. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că nu au fost întrunite condițiile legale pentru autorizarea trecerii frontierei de stat”, a precizat reprezentanta Poliției de Frontieră.

***

Instrucțiunea pentru obținerea acreditării în Republica Moldova de către jurnaliștii străini o găsiți AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: